Syötteiden ja blogien tilaaminen

Huomaa: Tämä artikkeli koskee ainoastaan Thunderbirdin versiota 24 ja uudempia.

Verkkosivustot voivat julkaista sisältöä sovellusten ladattavaksi joko RSS tai Atom-protokollaa käyttäen. Tätä sisältöä kutsutaan "verkkosyötteeksi" (englanniksi feed, news feed, RSS feed, syndication). Blogit käyttävät usein syötteitä, mutta perinteisemmät verkkosivut voivat tarjota mitä tahansa sisältöä käytettäväksi niiden avulla. Kun tilaat sivuston syötteen, syötteidenkäsittelijäsi - esimerkiksi Thunderbird - tarkistaa automaattisesti sen sisällön ja lataa artikkelit paikallisiin kansioihin.

Kun käytät Thunderbirdiä syötteidenkäsittelijänä, voit käyttää samaa esitystapaa ja samoja työkaluja (arkistointi, suodattimet, haku jne.) kuin sähköpostiviestien kanssakin.

Vaihe 1: Luo syötetili

Thunderbirdiin on ensin luotava tili syötteitä varten:

1. Napsauta valikkopalkissa Tiedosto, valitse Uusi ja alavalikosta Syötetili. Ohjattu syötetilin luonti -ikkuna aukeaa.
  2. Anna syötetilillesi nimi Tilin nimi-kenttään ja napsauta Seuraava >-painiketta.
  3. Napsauta Valmis-painiketta. Uusi syötetilisi lisätään Thunderbirdin kansiopaneeliin.

Vaihe 2: Tilaa syötteitä

Seuraavaksi valitaan syötteet, jotka halutaan tilata.

1. Avaa selaimellasi verkkosivu, jonka haluat tilata. Useimmilla mediasivustoilla ja blogeilla, joita päivitetään säännöllisesti, on syötteitä.
  2. Etsi sivustolta RSS-kuvaketta tai tekstilinkkiä syötteisiin. Useilla sivustoilla se on sivun alalaidassa tai kotisivun laidassa.
    rss icon on website
  3. Napsauta hiiren kakkospainikkeellaPidä Ctrl pohjassa ja napsauta RSS-linkkiä ja kopioi linkin osoite (Jos käytät Firefoxia, napsauta ponnahdusvalikossa Kopioi linkin osoite.)
    copying rss link from website
    Huomaa: Joillakin isommilla sivustoilla etusivun RSS-kuvake tai tekstilinkki ei itsessään ole syöte, vaan linkki sivulle, jolla luetellaan sivuston syötteet. Esimerkiksi suurilla mediasivustoilla saattaa olla omat syötteensä kotimaan osastolle, ulkomaan osastolle ja urheiluosastolle. Napsauta tällöin kotisivun RSS-kuvaketta ja suorita kohta 3 syötteelle, jonka haluat tilata.
  4. Napsauta Thunderbirdin kansiopaneelissa syötetilisi nimeä.
  5. Napsauta Muokkaa tilauksia -linkkiä.
  6. Napsauta hiiren kakkospainikkeellaPidä Ctrl pohjassa ja napsauta avautuvassa Tilatut syötteet-ikkunassa kenttää Syötteen osoite ja valitse ponnahdusvalikosta Liitä, jolloin äsken kopioimasi syötteen osoite liitetään kenttään.
  7. Napsauta painiketta Lisää. Thunderbird tarkistaa linkin, luo uuden kansion, lisää linkin uuteen kansioon ja lataa kaikki tämänhetkiset artikkelit. Uusi kansio ilmestyy kansiopaneeliin syötetilisi alle.
    rss subscriptions dialog
  8. Syötteitä voi tilata nopeasti myös vetämällä ja pudottamalla linkin selaimesta kansiopaneeliin joko syötetilille tai johonkin sen kansioon. Jos uusi kansio luodaan, sen nimi johdetaan syötteen nimestä.
Huomaa: Thunderbird tarkistaa uusien syötteiden URL:n ja antaa mahdollisuuden tarkistaa olemassa olevien syötteiden oikeellisuuden. Voit tarkistaa syötteen oikeellisuuden napsauttamalla Varmista-linkkiä Tilatut syötteet -ikkunassa. Jos Thunderbird ei pysty varmistamaan syötettä (se ei esimerkiksi ole verkkosivu), se saattaa kuitenkin olla muodollisesti oikein esimerkiksi validointipalvelun kannalta. Tämä johtuu siitä, että Thunderbird yrittää tunnistaa voimassa olevan syötteen. Tarkista, että palvelun linkki on sama, kuin se, jonka syötit Thunderbirdille. Verkkosivulla saattaa olla useita syötteitä ja Thunderbird käyttää ensimmäistä, jonka se löytää.

Vaihe 3: Syötteiden lukeminen ja hallinnoiminen

Syötteiden lukeminen ja hallinnoiminen Thunderbirdillä on yhtä helppoa kuin sähköpostienkin käyttäminen.

Syötteen lukeminen

1. Napsauta painiketta Nouda viestit. Sähköpostien lisäksi noudetaan myös uudet syöteviestit.
  2. Napsauta kansiopaneelissa sitä syötekansiota. jonka sisältöä haluat lukea. Viestipaneeliin ladataan luettelo lukemattomista viesteistä.
  3. Kaksoisnapsauta viestiä viestiluettelossa.
  4. Lue artikkeli viestistä. Jos haluat lukea artikkelin verkkosivulla, napsauta viestin otsikkotiedoissa olevaa Verkkosivu-linkkiä, jolloin artikkeli avataan oletusselaimessasi.
    rss message view
  5. Voit valita, miten viesti näytetään, kun kaksoisnapsautat sitä viestiluettelossa tai painat EnterReturn, kun viesti on korostettuna viestiluettelossa. Näyttövaihtoehdot voit valita Viesti-valikon kohdan Avatessa syöteviestejä-alavalikosta.
Huomaa: Voit valita, näyttääkö viesti artikkelin yhteenvedon vai artikkelin verkkosivun, kolmella tavalla:
  • Tilatut syötteet -ikkunassa voit valita syötekansion ja valita sille vaihtoehdon Älä lataa artikkelin verkkosivua vaan näytä artikkelin yhteenveto. Tämä vaikuttaa kaikkiin kyseisen kansion syötteisiin.
  • Valitse viesti viestiluettelosta, napsauta Viesti-valikkoa ja valitse kohdan Avatessa syöteviestejä alavalikosta haluamasi vaihtoehto.
  • Tilien asetukset -ikkunassa voit valita oletusarvoisen toimenpiteen kyseiselle syötetilille. Valitse vaihtoehto Älä näytä artikkelin www-sivua, vaan näytä vain yhteenveto, jolloin tästä tulee oletusnäyttötapa kaikille uusille syötetilauksille, jotka luovat kansion kyseiselle syötetilille.

Syötteiden järjesteleminen

Voit luoda sähköpostityylisiä kansioita, joilla voit ryhmitellä yksittäisiä syötteitä:

1. Valitse syötetili kansiopaneelista napsauttamalla sen nimeä.
  2. Napsauta valikkopalkissa Tiedosto, valitse Uusi ja napsauta ponnahdusvalikossa Kansio.... Uusi kansio -sanomaruutu aukeaa.
  3. Anna nimi uudelle kansiolle ja napsauta Luo kansio -painiketta.
Huomaa: Voit vastaavasti luoda alikansion olemassa olevalle kansiolle valitsemalla ensin kansiopaneelista kansion, toistamalla edellä olevat vaiheet ja viimeisessä vaiheessa napsauttamalla ponnahdusvalikossa Alikansio....
Huomaa: Syötetilin alikansiossa voi olla jopa useita tai ei yhtään tilausta. Voit tarkastella kansion tilauksia Tilatut syötteet -ikkunassa. Syötteitä voidaan vetää ja pudottaa tai järjestellä muuten haluamallasi tavalla. On esimerkiksi hyödyllistä, että blogisyötteet ja niiden kommenttisyötteet on tilattu samaan kansioon.

Voit vaihtoehtoisesti järjestellä syötteitä luomalla uusia syötetilejä. Toista vain vaihe 1: Luo oma tili valitsemillesi syötteille ja anna niille kuvaava nimi.

Syötteiden tuominen ja vieminen

1. Jos käytössäsi on OPML-formaatissa oleva tiedosto syötteistä, voit tuoda sen Thunderbirdiin napsauttamalla Työkalut-valikkoa, napsauttamalla valikkokomentoa Tuo toisista ohjelmista... ja valitsemalla avautuvassa ikkunassa vaihtoehdon Tilatut syötteet. Seuraavassa vaiheessa voit luoda uuden tilin, tai valita olemassa olevista syötetileistä.
  2. Voit tuoda syötteet myös Tilatut syötteet -ikkunassa valitsemalla syötetilin. ja napsauttamalla painiketta Tuo.
  3. Voit viedä syötteet valitsemalla syötetilin (pääkansio) Tilatut syötteet -ikkunassa ja napsauttamalla Vie-painiketta. Kansiorakenne ja syötteiden ominaisuudet tallennetaan .opml-tiedostoon. Voit viedä yksinkertaisen luettelon pitämällä näppäintä Ctrl painettuna, kun napsautat Vie-painiketta.

Vihjeitä

• Voit nopeasti merkitä kaikki syötteen viestit luetuiksi pitämällä näppäimiä Shift + C painettuina, kun valitset syötteen.
  • Tilien asetukset -ikkunassa voit muuttaa asetuksia siitä, kuinka usein Thunderbird tarkistaa uudet syöteviestit ja kuinka usein se poistaa vanhat. Napsauta valikkopalkissa Työkalut ja napsauta valikkokomentoa Tilien asetukset. Napsauta tililuettelossa syötetilisi nimeä. Tässä voit määrittää, kuinka usein Thunderbird tarkistaa uudet syöteviestit. Napsauta seuraavaksi syötetilisi nimen alapuolella olevaa kohtaa Levytilan käyttö. Tässä voit määrittää, miten vanhat viesti poistetaan.
  • Jos saat syötteeseen useita viestejä, voit käyttää Pikasuodatus-työkalupalkkia.
  • Jos haluat suodattaa syöteviestejä verkkosivun mukaan, voit luoda viestisuodattimen, jolla on muokattu ehto nimeltä Content-Base. Tämä otsikkotieto sisältää syöteviestin verkkosivun osoitteen.
  • Versiosta 27 alkaen: Jos syötteen julkaisija käyttää Atomia ja sen ketjutuslaajennusta, Thunderbird ryhmittää toisiinsa liittyvät syötteet (kuten postaukset ja kommentit niihin) ketjuiksi, aivan kuten se tekee sähköpostiviestien kanssakin!

Vihjeitä edistyneille

• Thunderbirdissä on laaja syöteaktiviteettien lokikirjaus. Syötetoimintaa voi tarkastella Virhekonsolissa, jonka saa näkyviin Työkalut-valikosta valitsemalla valikkokomennon Virhekonsoli. Muuttamalla ominaisuuden Feeds.logging.console arvoon debug tai trace ja käynnistämällä Thunderbirdin uudelleen saat Virhekonsolissa näkyviin syötetoiminnan.

Yleiset kysymykset ja vastaukset

K: Miksi syötesanomat näkyvät joskus kaksinkertaisina?

V: Syöteviestejä, joissa on samanlainen sisältö, mutta erilainen yksilöllinen ID, ei tunnisteta kopioiksi. Voit lukea lisää tästä mozillaZinen foorumin postauksesta.

K: Kun katson syötteen verkkosivua, miksi joskus on näkyvillä tekstiä tai koodia?

V: Katso lisätietoja Bugista 662907. Ratkaisu ongelmaan on luoda alla oleva css-sääntö profiilikansion alihakemistoon chrome, tiedostoon userChrome.css joko käsin, tai käyttämällä Stylish-laajennusta:

noscript { display: none !important; }

K: Kun tarkastelen syöteverkkosivua, miksi selain joskus avaa satunnaisen verkkosivun?

V: Koska Thunderbirdiä ei suunniteltu verkkoselaimeksi, se lähettää kaikki linkkipyynnöt oletusselaimellesi. Tässä tapauksessa skripti syötteen verkkosivulla yrittää avata linkin. Paras ratkaisu on asentaa Adblock Plus -laajennus. Sen lisäksi, että sillä on laajat sisäiset suodattimet, Adblock Plusille voidaan määrittää verkko-osoitteita tai toimialueita (domaineja), jotka se estää. Katso lisätietoja myös Bugzillasta: Bugi 524281.

K: Miksi en näe kuvia, videoita, dokumentteja tai muuta upotettua sisältöä, kun tarkastelen syötteen yhteenvetoa?

V: Tämä johtuu siitä, että JavaScript on estetty viesteille (sähköpostit, uutis- ja keskusteluryhmäpostaukset, syöteyhteenvedot). Bugzillassa on pyyntö lisätä käyttäjän muokattavissa oleva JavaScriptin tuki vain syöteyhteenvedoille: Bugi 456481.