De Adobe Flash-plug-in is gecrasht - Voorkomen dat dit nogmaals gebeurt

(Doorgestuurd vanaf Flash 11.3 crasht)

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Einde van ondersteuning voor Flash: net als andere browsers en Adobe heeft Firefox aan het einde van 2020 de ondersteuning voor Flash beëindigd. Lees Einde ondersteuning voor Adobe Flash voor meer informatie.

Het bericht ‘De Adobe Flash-plug-in is gecrasht’ wordt weergegeven als de Flash-plug-in onverwacht niet meer werkt. Opnieuw laden van de pagina zal de video, het spel of de animatie meestal weer doen afspelen.

Plugin crash notification Fx21

Als de Flash-plug-in blijft crashen, kan bijwerken naar de nieuwste versie van Flash het probleem verhelpen. Dit artikel legt uit hoe u Flash kunt bijwerken en geeft andere mogelijke oplossingen.

Flash bijwerken

De nieuwste versie van de Flash-plug-in zou beter moeten presteren en minder vaak mogen crashen. Bezoek Adobes testpagina om te controleren of Flash up-to-date is. Als wordt gemeld dat u een oudere versie van Flash hebt, installeer dan handmatig de nieuwste versie met behulp van de onderstaande stappen.

1. Ga naar de Flash Player-downloadpagina van Adobe en download het Flash-installatieprogramma.
    Waarschuwing: Adobes downloadpagina kan een selectievakje voor optionele software (zoals Google Chrome of McAfee Security Scan) bevatten dat standaard is geselecteerd. Als u het selectievakje niet leegmaakt voor het downloaden, wordt die software op uw computer geïnstalleerd zodra u het Flash-installatieprogramma opent.
  2. Sluit Firefox nadat het downloaden is voltooid. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  3. Open het Flash-installatiebestand dat u hebt gedownload en volg de instructies.
Noot: als u problemen hebt met het Flash-installatieprogramma van de downloadpagina van Adobe, kunt u deze koppeling gebruiken om het volledige Flash Player-installatieprogramma te downloaden.
  1. Ga naar de Flash Player-downloadpagina van Adobe en download het Flash-installatieprogramma.
  2. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  3. Open het bestand dat u hebt gedownload (d.w.z. install_flash_player_osx_intel.dmg).
  4. Open de Install Adobe Flash Player.app om het installatieprogramma uit te voeren en volg de instructies van het installatieprogramma.
  1. Ga naar de Flash Player-downloadpagina van Adobe.
  2. Sla het bestand (d.w.z. install_flash_player_‘versie’_linux.‘processor’.tar.gz) op wanneer hierom wordt gevraagd.
  3. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.
  4. Open een Terminal-venster (klik in Gnome op het menu Toepassingen, selecteer Accessoires en selecteer vervolgens Terminal.)
  5. Ga in het Terminal-venster naar de map waarin u het gedownloade bestand hebt opgeslagen (d.w.z. cd /home/user/Downloads).
  6. Pak het bestand libflashplayer.so in het bestand dat u hebt gedownload uit met de opdracht tar -zxvf install_flash_player_‘versie’_linux.‘processor’.tar.gz.
  7. Kopieer het uitgepakte bestand libflashplayer.so als de superuser naar de submap plugins van uw Firefox-installatiemap. Als Firefox bijvoorbeeld is geïnstalleerd in /usr/lib/mozilla, gebruikt u de opdracht sudo cp libflashplayer.so /usr/lib/mozilla/plugins en voert u vervolgens uw superuser-wachtwoord in wanneer hierom wordt gevraagd.

Hardwareversnelling in Flash uitschakelen

Veel problemen met Flash kunnen worden verholpen door hardwareversnelling uit te schakelen in de instellingen van Flash Player (de pagina Hulp voor Flash Player - Weergave-instellingen van Adobe bevat details). Doe het volgende om hardwareversnelling in Flash uit te schakelen.

1. Ga naar deze helppagina van Adobe Flash Player.
  2. Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op het Flash Player-logo op die pagina en klik op Instellingen in het contextmenu. Het instellingenvenster van Adobe Flash Player wordt geopend.
  3. Klik op het pictogram in de linkeronderhoek van het instellingenvenster van Adobe Flash Player om het paneel Weergave te openen.
  4. Verwijder het vinkje bij Hardwareversnelling inschakelen.

De afbeelding ‘fpSettings1.PNG’ bestaat niet.
  5. Klik op Sluiten om het instellingenvenster van Adobe Flash Player te sluiten.
  6. Herstart Firefox.

Beveiligde modus van Flash uitschakelen

Belangrijk: de volgende oplossing is niet van toepassing op de nieuwe 64-bits versie van Firefox voor 64-bits Windows-besturingssystemen.
Adobes beveiligde modus (Protected Mode) van Flash kan bij sommige gebruikers vastlopers of crashes van de plug-in veroorzaken. Volg deze stappen voor het uitschakelen ervan:
Waarschuwing: de beveiligde modus is een beveiligingsfunctie van Adobe Flash die standaard is ingeschakeld. Het uitschakelen van de beveiligde modus van Flash schakelt een beveiligingsbescherming uit.
  1. Klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Add-ons en thema’s en kies Plug-ins.
  2. Zoek naar Shockwave Flash in de lijst van plug-ins en klik op de knop Opties.
  3. Verwijder het vinkje bij Beveiligde modus van Adobe Flash inschakelen.

Fx38-UI-AdobeFlash-protected-mode
    Noot: voor meer info, zie het artikel Beveiligde modus van Adobe Flash in Firefox.
  4. Klik op de menuknop New Fx Menu en klik daarna op Afsluiten Close 29 om Firefox volledig te sluiten, zodat de wijziging van kracht kan worden.
  5. Herstart Firefox.

Overige oplossingen