Gedownloade bestanden vinden en beheren in Firefox

(Doorgestuurd vanaf Find and manage downloaded files)

Het paneel Downloads en de Bibliotheek houden bij welke bestanden u tijdens het gebruik van Firefox downloadt. Dit artikel legt uit hoe u uw in Firefox gedownloade bestanden kunt benaderen en beheren en uw downloadinstellingen kunt configureren.

Hoe benader ik mijn downloads?

U kunt downloads van uw huidige browsersessie eenvoudig benaderen door op de knop Downloads Fx91DownloadsButton in de werkbalk te klikken.

• Het pijltje zal blauw Fx91DownloadsButton-blue worden om u te laten weten dat er niet-bekeken gedowloade bestanden zijn.
  • Tijdens een download wordt de knop Downloads een pictogram Fx91DownloadProgress, dat geleidelijk wordt ingekleurd om de voortgang van uw download te tonen. U kunt op het downloaditem klikken, zelfs voordat de download is voltooid; Firefox opent het bestand zodra het beschikbaar is.

Klik op de knop Downloads om het paneel Downloads te openen.

Fx91DownloadsPanelFx99DownloadsPanel-mac

Dit paneel geeft uw vijf meest recent gedownloade bestanden weer, samen met de grootte en downloadstatus ervan. Ga om al uw downloads te zien naar de Bibliotheek door onder in het paneel Downloads op Alle downloads tonen te klikken.

Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op de knop Downloads voor opties, zoals het verbergen van de knop Downloads als er geen downloads in de huidige sessie zijn of om het paneel Downloads te tonen als een download begint.

Fx101DownloadsButtonContextMenuFx102DownloadsButtonContextMenu
Noot: als u geen downloads in uw huidige browsersessie hebt, bevat de werkbalk standaard geen knop Downloads. U kunt de menuknop De afbeelding ‘Fx89MenuButton’ bestaat niet. op de werkbalk gebruiken om een lijst met uw eerdere downloads te zien (zie hieronder).

Downloadgeschiedenis bekijken

De Bibliotheek geeft informatie weer over al uw gedownloade bestanden, tenzij u deze uit uw geschiedenis hebt gewist. Klik op de menuknop Fx89menuButton en klik in het menu op Downloads. Het venster Bibliotheek wordt geopend en toont u een lijst met uw gedownloade bestanden.

Fx99Library-DownloadsFx99LibraryDownloads-mac

Hoe kan ik mijn gedownloade bestanden beheren?

U kunt op elk gewenst moment downloads controleren. Klik op de knop Downloads Fx91DownloadsButton om het paneel Downloads te openen. Het paneel Downloads geeft tot vijf van uw meest recent gedownloade bestanden weer, evenals de grootte, bron en de downloadstatus. Als alternatief klikt u op de menuknop De afbeelding ‘Fx89MenuButton’ bestaat niet. en vervolgens op Downloads om uw downloads te bekijken in het venster Bibliotheek, dat een lijst met uw eerdere downloads toont, samen met de grootte, bron en downloadtijd voor elk bestand.

U kunt uw bestanden rechtstreeks in het paneel Downloads of in uw Bibliotheek beheren. Tijdens elk downloadstadium verschijnen opties aan de rechterkant van elk bestand.

• Pauzeren: u kunt downloads die op dat moment bezig zijn pauzeren. Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op het bestand en selecteer Pauzeren. (Als u het downloaden van die bestanden wilt voortzetten, Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op de bestandsvermelding en selecteer Hervatten.)
  • Annuleren fx icon cancel download: als u een bestand niet meer hoeft te downloaden, klikt u op de knop rechts van de bestandsvermelding. Deze knop verandert in een vernieuwingssymbool; klik nogmaals om uw download opnieuw te starten.
  • Het bestand openen: wanneer een download is voltooid, kunt u rechtstreeks op de vermelding klikken om het bestand te openen.
  • Bijbehorende map openenIn map tonen Fx91DownloadsPanel-OpenFolderIcon : zodra het downloaden van een bestand is voltooid, verandert het pictogram rechts van de bestandsvermelding in een map. Klik op het mappictogram om de map die dat bestand bevat te openen. Zie Instellingen voor opstarten, startpagina, tabbladen en downloaden voor het instellen van de map waarin uw downloads worden opgeslagen.Tonen in Finder fx icon Open the file's folder Mac: zodra het downloaden van een bestand is voltooid, verandert het pictogram rechts van de bestandsvermelding in een vergrootglas. Klik op het vergrootglaspictogram om dat bestand in de Finder te openen. Zie Wijzigen waar downloads worden opgeslagen hieronder voor het instellen van de map waarin uw downloads worden opgeslagen.
  • Naar downloadpagina gaan: Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op het bestand om het menu zichtbaar te maken. Kies deze optie om de webpagina waarvan het bestand afkomstig is te bezoeken.
  • De vermelding van een bestand verwijderen: als u geen geschiedenis van een bepaalde download wilt behouden, kunt u de vermelding van een bestand verwijderen. Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op de bestandsvermelding en selecteer daarna Verwijderen uit geschiedenis in het contextmenu. Hierdoor wordt de vermelding uit de lijst verwijderd, maar niet het bestand zelf.
  • Een download opnieuw proberen fx icon retry download 16x16: als een download om een bepaalde reden niet wordt voltooid, klik dan op de knop rechts van de vermelding - een vernieuwingssymbool - om het opnieuw te proberen.
  • Downloads wissen: klik boven in het venster Bibliotheek op de knop Downloads wissen om de volledige geschiedenis van gedownloade items te wissen. De gedownloade bestanden zelf worden hierdoor niet verwijderd.
  • Een gedownload bestand verwijderen: u kunt een gedownload bestand dat u niet wilt behouden verwijderen. Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op de bestandweergave en selecteer Verwijderen. Dit verwijdert het bestand van uw schijf.

Firefox instellen om vergelijkbare bestanden altijd te openen

Als u een bestand downloadt, kunt u Firefox configureren om vergelijkbare bestanden altijd te openen. Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op het bestand in het paneel Downloads en selecteer in het contextmenu Altijd vergelijkbare bestanden openen. Dit voegt een actie voor dat bestandstype toe aan de sectie Toepassingen van het paneel Algemeen in uw Firefox-instellingen, waar u kunt configureren hoe Firefox moet omgaan met bestanden van dat bestandstype. Lees voor meer info Bestandstypes en downloadacties in Firefox beheren.

Wijzigen waar downloads worden opgeslagen

Bestandsdownloads worden opgeslagen in de map die is opgegeven in de OptiesVoorkeurenInstellingen van Firefox. Om die map te wijzigen:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Zoek in het paneel Algemeen naar de sectie Downloads onder Bestanden en Toepassingen.
    Fx91ChangeDownloadLocationFx101ChangeDownloadLocation-win
  3. Klik op de knop Bladeren… Kiezen… naast de vermelding Bestanden opslaan in.
  4. Kies de downloadmap die u wilt gebruiken.

Downloadacties voor bestandstypen wijzigen

U kunt wijzigen welke actie Firefox neemt voor het verwerken van downloads voor verschillende bestandstypen als u op het internet surft, zoals het openen van een bestand met een specifieke toepassing, of u altijd vragen wat u met dat bestandstype wilt doen.

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Scroll in het paneel Algemeen naar de sectie Toepassingen.
  3. Selecteer het bestandstype dat u wilt wijzigen en klik op de pijl onder de kolom Actie.
  4. Kies de gewenste actie in het vervolgkeuzemenu.

Lees voor meer informatie Bestandstypes en downloadacties in Firefox beheren.

Downloadbescherming

Voordat een download begint, zal Firefox proberen u tegen mogelijk kwaadwillende of onveilige downloads te beschermen en blokkeert het downloads van onveilige verbindingen. Bekijk voor meer info de Mozilla Security-blogberichten Firefox 93 protects against Insecure Downloads, Enhancing Download Protection in Firefox en Improving Malware Detection in Firefox. Als er iets verdacht is, zal het downloaden niet beginnen, maar toont het paneel Downloads een waarschuwingsbericht:

Fx91UnsafeDownloads

Mogelijk kwaadwillende downloads worden gedetecteerd via de Safe Browsing-service van Google. De bestandsnaam wordt samen met een waarschuwingsmelding weergegeven:

• Dit bestand bevat een virus of malware.

Andere bestanden die onder de downloadbescherming vallen, kunnen mogelijk ongewenste downloads zijn (zoals uitgelegd in het Google-beleid) die onverwachte wijzigingen aan uw computer kunnen aanbrengen. Of een te downloaden bestand is wellicht niet kwaadwillend of ongewenst, maar wordt simpelweg niet vaak gedownload. De bestandsnaam wordt getoond met een van deze waarschuwingsberichten:

• Dit bestand kan schadelijk zijn voor uw computer.
  • Dit bestand wordt niet vaak gedownload.

Downloadbescherming is standaard ingeschakeld in Firefox. Lees het artikel Hoe werkt ingebouwde bescherming tegen phishing en malware? voor meer informatie.

Hoe ga ik om met onveilige downloads?

Als u een kwaadwillend bestand of andere soorten mogelijk onveilige bestanden ziet in het paneel Downloads, klik dan op het pijltje naar rechts om te kiezen wat u met het bestand wilt doen. U ontvangt meer informatie over het type onveilig bestand en krijgt de optie de download toe te staan of te verwijderen:

SafeDownload93Fx98UnsafeDLdetails

Tip: het contextmenu (via de rechtermuisknop) bevat andere opties voor het verwerken van potentieel schadelijke of kwaadwillende bestanden die in het paneel Downloads worden vermeld en wachten om te worden gedownload:

Fx91UnsafeDLcontextmenuFx98UnsafeDLcontextmenu

Voorbeeld: Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt op een van de potentieel onveilige bestanden die wachten om te worden gedownload en selecteer Downloaden toestaan om het bestand op te slaan op uw computer.