Thunderbird og Gmail

Thunderbird kan indstilles til at arbejde problemfrit sammen med Googles Gmail. Meddelelser synkroniseres mellem din lokale version af Thunderbird og den webbaserede Gmail.

Fra den 30. maj 2022 understøtter Google ikke længere adgang for mindre sikre apps til Gmail-konti, og derfor er OAuth påkrævet. Hvis du bruger Google-leverede "app-adgangskoder", vil Thunderbird version 91.8.0 og nyere versioner foretage konvertering til OAuth for dig. Derudover fungerer Gmail-konti ikke med Thunderbird version 31 og ældre versioner, fordi de ikke understøtter Googles OAuth (implementeret i bug 849540).

Indstil din Gmail-konto

For at indstille Thunderbird til at arbejde sammen med Gmail, skal du først kontrollere, at IMAP er aktiveret på din Gmail-konto. (IMAP er som standard aktiveret for nye Gmail-konti). Læs Gmails vejledning for hjælp.

Kontrollér om "Adgang for mindre sikre apps" er aktiveret. Læs om "mindre sikre apps" for hjælp.

Åbn herefter menuen Filer > Ny > Eksisterende mailkonto… Vinduet Opret mailkonto vises. Når du har angivet dine kontooplysninger (rigtige navn, mailadresse, og adgangskode), vil Thunderbird automatisk indstille din Gmail-forbindelse. Klik på knappen FærdigAfslut, log in med din Google-konto, hvis du bliver spurgt, og det er alt! Thunderbird vil begynde at hente dine meddelelser.

Til sidst skal du gennemgå Googles anbefalede indstillinger for Thunderbird, så dine lokale handlinger, såsom påsætning af etiketter og sletning af meddelelser, svarer til dem, som Gmail udfører, og ikke forårsager nogen konflikter.

For mere detaljeret information henvises der til:

Gmails særegenheder

Arkivering af meddelelser

For at følge Gmails måde at gøre tingene på, arkiverer Thunderbird dine meddelelser i mappen Alle mails og ikke i mappen Arkiv, der benyttes af andre konti (som beskrevet i artiklen Arkiverede meddelelser).

Gmail Archive settings
Bemærk, at knappen Indstillinger for arkivering… er deaktiveret for Gmail-konti, da det ikke er nødvendigt at angive arkiveringsdetaljer med Gmail.

Abonnér på mapper og synkronisér meddelelser

Sammenhængen mellem etiketter i Gmail og mapper i Thunderbird

Gmail bruger en speciel implementering af IMAP. I denne implementering bliver etiketter i Gmail til mapper i Thunderbird. Når du tilføjer en etiket til en meddelelse i Gmail, opretter Thunderbird en mappe med samme navn, og gemmer meddelelsen i mappen. Det fungerer på samme måde den anden vej rundt: Hvis du flytter en meddelelse til en anden mappe i Thunderbird, vil Gmail oprette en etiket med mappenavnet og tilføje den til meddelelsen.

Hvis du kopierer en meddelelse til en anden mappe, gemmer Gmail stadig kun én meddelelse, men anvender begge mappenavne som etiketter på den. Hvis du flytter en kopi af en meddelelse til papirkurven, fjernes alle etiketter fra den, og den vises ikke længere i nogen mappe.

I følgende eksempel svarer mapperne på samme niveau som mappen [Gmail] (Arbejde, Kvitteringer, Personlige og Rejser) til etiketter i Gmail.

default gmail folders

Der er også et specielt sæt af undermapper til mappen [Gmail]:

• Alle mails: Indeholder alle meddelelser i din Gmail-konto, inklusive sendte og modtagne meddelelser. Enhver meddelelse i Indbakke vil også kunne ses i mappen [Gmail]/Alle mails.
  • Kladder: Indeholder kladdemeddelelser.
  • Sendte mails: Indeholder sendte meddelelser.
  • Spam: Indeholder meddelelser, der er markeret som spam (enten af Gmail eller Thunderbird).
  • Stjernemarkerede: Indeholder meddelelser, som er markeret med stjerne (enten af Gmail eller Thunderbird).
  • Papirkurv: Indeholder slettede meddelelser.
  • Vigtigt: Indeholder meddelelser, som Gmail har markeret som "vigtig". (Læs om Prioriterede mails for flere detaljer om denne Gmail-funktion).

Abonnér eller fjern abonnement fra mapper (etiketter)

Du kan indstille, hvilke Gmail-mapper du vil have vist i Thunderbird. Som standard vises alle Gmail-mapper, som beskrevet ovenfor. For at indstille mappevisning, skal du højreklikke på kontonavnet og vælge Abonner…

subscribe gmail folders

Fjern markeringen ud for de mapper, du ikke ønsker vist i Thunderbird. Meddelelserne vil stadig blive hentet og være tilgængelige i mappen Alle mails. De vil også blive vist i søgeresultater. Men Gmail-etiketten (Thunderbird-mappen) vises ikke.

Synkronisér mapper (etiketter)

Hvis du vil se alle dine Gmail-etiketter og meddelelser i Thunderbird, men du gerne vil undgå, at alle meddelelserne skal hentes til dit system, kan du finjustere synkroniseringsindstillingerne. Det giver dig mulighed for at vælge, hvilke mapper der skal synkroniseres. Synkroniserer du ikke en mappe, vil meddelelseshovedet stadig blive vist i Thunderbird, men selve meddelelsens indhold vil først blive hentet, når du klikker på meddelelseshovedet.

Indstil synkronisering for kontoen og for hver mappe for at ændre, hvordan meddelelserne hentes. (Funktioner > KontoindstillingerRediger > Kontoindstillinger) Læs mere i artiklen Synkronisering med IMAP.

Thunderbirds meddelelseslister adskiller sig fra brugerfladen

Hvis der vises meddelelser i din Indbakke, som ikke burde være der, eller der er meddelelser, der ikke vises, men som burde være der, skal du muligvis skifte indstillingen for Filtreret mail på Gmails indstillingsside for Indbakke.

Du kan også vælge, om Gmails brugerflade skal gruppere meddelelser efter samtale med indstillingen Samtalevisning under de Generelle indstillinger, for at matche Thunderbirds indstillinger.

Læs supportartiklen om, hvordan du redigerer dine Gmail-indstillinger.

Opdatér en Gmail-konto til at bruge OAuth

Thunderbird vil normalt automatisk konfigurere eller opdatere din Gmail-konto til OAuth. Hvis noget går galt, kan du brug nedenstående tips til at fejlsøge problemer og opsætte OAuth manuelt. Læs artiklen Automatic Conversion of Google mail accounts to OAuth 2.0 Authentication for flere detaljer.

Det følgende gælder både for POP- og IMAP-konti.

• Aktivér cookies i Thunderbird:
    1. Klik på menuknappen , og klik så på Indstillinger.
    2. Klik på Privatliv & sikkerhed.
    3. Sæt flueben ud for Accepter cookies fra websteder under Webindhold.
  • Du skal muligvis angive en undtagelse:
    1. Klik på knappen Undtagelser….
    2. Tilføj en undtagelse for for: https://accounts.google.com
    3. Klik på knappen Tillad.
    4. Klik på knappen Gem ændringer.
  • Skift godkendelsesmetoden i Kontoindstillinger:
    1. Klik på menuknappen (eller klik på menuen FunktionerRedigermenulinjen), og klik så på Kontoindstillinger.
    • Skift godkendelsesmetoden for Udgående server SMTP:
      1. Klik på din Gmail-konto til venstre på siden.
      2. Klik på knappen Rediger SMTP-server… nederst til højre på siden.
      3. Sæt Godkendelsesmetode til OAuth2.
      4. Klik på knappen OK.
    • Skift godkendelsesmetoden for Indgående server:
      1. Klik på Serverindstillinger under din Gmail-konto til venstre på siden.
      2. Sæt Godkendelsesmetode til OAuth2

Afslut Thunderbird og vent på, at baggrundsprocesserne afsluttes. Start Thunderbird.

Gmail vil bede dig om at indtaste din Gmail-adresse og adgangskode, som er den samme adgangskode, du bruger til din Gmail-konto (webmail). Følg vejledningen for at give Thunderbird adgang til serveren.

Et OAuth-token gemmes samme sted i Thunderbird som adgangskoder.

Nyttige tilføjelser

Læs også