Sådan virker den indbyggede phishing- og malware-beskyttelse

Firefox har indbygget phishing- og malware-beskyttelse, der hjælper med at holde dig beskyttet, når du surfer på nettet. Funktionen advarer dig, hvis du klikker dig ind på et websted, der mistænkes for at være en forfalskning af et legitimt websted (en phishing-side) eller et websted med uønskede programmer, eller hvis du klikker dig ind på et websted, som kan skade din computer ved hjælp af malware. Denne funktion advarer dig, hvis du henter filer, der genkendes som værende malware.

Hvad er phishing, angrebssider, uønskede programmer og malware?

Phishing

Phishing er, når nogen benytter forfalskede websider for at narre dig til at indtaste personlige oplysninger, som kan misbruges. Det kan fx være adgangskoder, kontoinformationer eller dit kreditkortnummer. Phishing-angreb sker for det meste ved hjælp af mails, der narrer dig ind på en forfalsket webside, der ligner den originale så meget, at du indtaster de oplysninger, som bagmanden vil have fat i. Du kan læse mere om phishing hos Anti-Phishing Working Group og på Wikipedia. Du kan læse endnu mere på Wikipedias engelske side om Phishing.

Angrebssider

Angrebssider er websider, der prøver at inficere din computer med malware, når du besøger dem. Angrebene kan være svære at opdage, selvom en webside ser helt uskadelig ud, kan den foretage skjulte angreb. Nogle gange ved webstedets ejer ikke engang selv, at hans websider er blevet til angrebssider.

Malware

Malware er programmer, designet til at inficere din computer, uden du opdager det. Malware bruges for det meste til at stjæle dine personlige informationer, sende spam eller sprede mere malware.

Du kan lære mere om malware og angrebssider på StopBadware. Det er et websted, der samarbejder med Mozilla for at beskytte mod malware og andre farlige programmer.

Uønskede programmer

Websteder med uønskede programmer vil prøve at lokke dig til at installere programmer, der kan ødelægge fornøjelsen ved internettet, fx ved at ændre din startside eller ved at vise uønskede reklamer. Du kan læse mere om den slags programmer på Googles webside Politik om uønsket software.

Hvordan virker phishing- og malware-beskyttelsen i Firefox?

Firefox tjekker de sider, du vil besøge, på en liste over websteder, der er blevet rapporteret som værende phishingsider, sider med uønskede programmer eller malware-sider. Firefox henter automatisk en opdateret liste hvert 30. minut, når phishing- og malware-beskyttelsen er aktiveret. Du kan finde de tekniske detaljer på Googles webside Developer's Guide (v3).

Når du henter en programfil, vil Firefox undersøge, om filen er signeret. Hvis den er signeret, vil Firefox sammenligne signaturen med en liste over kendte, troværdige distributører. Hvis filen ikke identificeres som værende "sikker" (tilladt) eller som værende “malware” (blokeret), vil Firefox spørge Googles Safe Browsing-tjeneste, om filen er sikker. Dette gøres ved at sende nogle af filens metadata til Google.*

* Windows-brugere: Denne onlinekontrol vil kun blive udført i Firefox på Windows, hvis de hentede filer ikke stammer fra en kendt, troværdig distributør. De fleste almindelige programmer til Windows er signerede, hvorfor denne sidste kontrol sjældent er nødvendig.

Hvordan bruger jeg beskyttelsen mod phishing og malware?

Beskyttelsen er som standard aktiveret, så medmindre dine sikkerhedsindstillinger er blevet ændret, er du allerede beskyttet.

1. Klik på knappen Firefox øverst i Firefox-vinduet, og klik så på Indstillinger.Klik på menuen Funktioner øverst i Firefox-vinduet, og klik så på Indstillinger.Klik på menuen Firefox i menulinjen, og klik så på Indstillinger....Klik på menuen Rediger øverst i Firefox-vinduet, og klik så på Præferencer.

Klik på menuknappen New Fx Menu , og klik så på Indstillinger.Præferencer.

Klik på menuknappen New Fx Menu , og klik så på Indstillinger.Indstillinger.

2. Klik på Sikkerhed.
  3. Sæt et flueben ud for disse indstillinger for at aktivere dem:
    • Bloker websteder, der er mistænkt for at sprede skadelige programmer - denne indstilling beskytter dig mod websteder og filer med malware så vel som uønskede programmer.
    • Bloker websteder, der er mistænkt for at medvirke til netsvindel - denne indstilling advarer dig mod falske websteder, som prøver at snyde dig til at give dem personlige oplysninger og kreditkortoplysninger.
win protection mac protection

4.Klik på knappen OK for at gemme dine ændringer.Luk vinduet for at gemme dine ændringer.

Security - Block report attack sites and web forgeries - 38

Hvis du vil slå disse funktioner fra, så følg de ovenstående trin for at åbne siden Sikkerhed i indstillingerne. Fjern fluebenene ud for Bloker websteder, der er mistænkt for at sprede skadelige programmer og Bloker websteder, der er mistænkt for at medvirke til netsvindel. Klik på knappen OK for at gemme dine ændringer. Luk siden about:preferences.

Du kan kontrollere, om phishing-beskyttelsen er aktiveret ved at besøge denne testside. Tilsvarende kan du kontrollere, om malware-beskyttelsen er aktiveret ved at besøge denne testside og om beskyttelsen mod uønskede programmer er aktiveret ved at besøge denne testside. Med phishing- og malware-beskyttelse aktiveret, vil begge websteder blive blokeret, og du vil få vist en advarsel.

Hvad sker der, når en side eller fil bliver blokeret?

Firefox forhindrer siden i at blive indlæst og i stedet vise advarslen Anmeldt netsvindel! for phishing-websteder, Anmeldt websted med uønskede programmer! for sider med uønskede programmer og Anmeldt angrebswebsted! for malware-websteder.

Hvis du henter malware eller spyware, vil Firefox vise en besked i oversigten over filhentninger.

malware warning

Hvilke informationer sendes til Mozilla eller deres partnere, når phishing- og malware-beskyttelsen er aktiveret?

Firefox kommunikerer med Mozilla og partnere i to tilfælde i forbindelse med phishing- og malware-beskyttelsen. Når listen over phishing- og malware-websider opdateres. Her sendes ingen personlige oplysninger om dig eller besøgte websteder ud fra din computer. Hvis du besøger en webside, der er rapporteret som en phishing- eller malware-webside. I dette tilfælde tjekker Firefox, om websiden er blevet fjernet fra listen siden den seneste opdatering af listen. I begge tilfælde kan eksisterende cookies fra Google, som håndterer listen, blive aflæst af Google.

Mozillas privatlivspolitik beskriver, hvilke data Firefox og Mozilla indsamler, og hvordan de håndteres. På Googles privatlivspolitik kan du læse, hvordan Google håndterer indsamlede data.

Jeg har fået bekræftet, at mit websted er sikkert. Hvordan får jeg det fjernet fra listerne?

Hvis du har dit eget websted, som du har repareret efter et angreb, eller hvis du mener, at dit websted er blevet rapporteret ved en fejl, så kan du anmode om at få det fjernet fra listerne. Du bedes tjekke webstedet godt igennem, da en webside nemt kan være ændret til en angrebsside uden synlige ændringer.

Del denne artikel: http://mzl.la/1BAVoBE