Indstillinger for skrifttyper, sprog og pop op-vinduer

I denne artikel gennemgår vi indstillinger for skrifttype, sprog og pop op-vinduer. Det er alle indstillinger, der har betydning for, hvordan et websteds indhold vises.

Bemærk: Hvis du har brug for at blokere JavaScript eller billeder, som det var muligt i tidligere versioner af Firefox, så prøv en udvidelse som fx NoScript for at blokere JavaScript (læs mere i artiklen JavaScript-indstillinger til interaktive websider) eller en udvidelse som fx Image Block for at blokere billeder.

Indstillinger for indhold

Options - Content - Win Prefs - Content - Mac Prefs - Content - Lin

Options - Content - Win Fx23 Content Mac Fx 23 Content Linux Fx 23

• Bloker pop op-vinduer: Som standard blokerer Firefox irriterende pop op-vinduer på websteder. Fjerner du fluebenet her, vil pop op-vinduer ikke længere blive blokeret.
    Det er ikke alle pop op-vinduer, der er uønskede. Nogle websteder bruger pop op-vinduer til legitime formål. Du har derfor mulighed for at tillade pop op-vinduer på bestemte websteder: Klik på knappen Undtagelser…, indtast webadressen på et websted (fx "mozilla.org"), og klik så på knappen Tillad. Du kan fjerne et websted fra listen ved at markere det og så klikke på knappen Fjern websted. Klik på knappen Fjern alle websteder for at rydde hele listen. For mere information, læs artiklen Pop op-blokering, indstillinger, undtagelser og fejlfinding.
  • Indlæs billeder automatisk: Firefox viser som standard billeder på websider. Fjerner du fluebenet her, vil billeder ikke blive indlæst.
    Du har mulighed for at angive websteder, hvor billeder enten skal indlæses eller blokeres, uanset hvad du ellers har valgt som standard. Klik på knappen Undtagelser…, indtast adressen til et websted, og klik på knappen Tillad for at tillade billeder på webstedet, eller klik på knappen Bloker for at blokere billeder på webstedet.
  • Aktiver JavaScript: JavaScript bruges til at gøre websider interaktive. Det kan dog også bruges til irriterende funktioner. Du kan deaktivere JavaScript ved at fjerne fluebenet. Bemærk dog, at hvis du deaktiverer JavaScript, kan det bevirke, at nogle websteder ikke virker ordentligt. For en mere finkornet kontrol over, hvad JavaScript må og ikke må, klik på knappen Avanceret….

Avancerede JavaScript-indstillinger

• Flytte eller ændre størrelse på eksisterende vinduer: Fjern fluebenet for at deaktivere flytning og ændring af størrelse på vinduer ved hjælp af JavaScript.
  • Maksimere eller minimere vinduer: Fjern fluebenet for at forhindre JavaScript i at flytte vinduer til fronten på skærmen eller flytte dem til baggrunden af skærmen.
  • Deaktivere eller erstatte kontekstmenuer: Fjern fluebenet for at forhindre websider i at deaktivere eller ændre på Firefox' genvejsmenu.

Skrifttyper & farver

Standardskrifttype og Størrelse: Websider vises typisk med den skrifttype og størrelse, som er angivet her (målt i pixels). Websider kan dog overtrumfe disse valg, medmindre du vælger noget andet i dialogboksen Skrifttyper. Klik på knappen Avanceret… for at få adgang til dialogboksen Skrifttyper, hvor du også kan finde andre indstillinger for skrifttyper.

Dialogboksen Skrifttyper

1. Brug rullemenuen Skrifttyper for til at vælge en sproggruppe/skrift. Hvis du vil vælge standardskrifttyper for vesteuropæiske sprog, så vælg Vestlig i rullemenuen. Hvis et ønsket sprog eller skrift ikke findes i rullemenuen, så vælg Andre sprog.
  2. Vælg om proportional tekst skal være Serif (små "fødder" på bogstaverne) eller Sans Serif (ingen "fødder" på bogstaverne). Vælg så den skriftstørrelse, du vil bruge for proportional tekst.
  3. Vælg ligeledes skrifttyper til Serif, Sans-serif og Monospatieret. Du kan også ændre størrelsen for Monospatieret.

Du kan angive en minimum skriftstørrelse. Dermed kan du forhindre websteder i at bruge meget små skriftstørrelser, som knapt nok er til at læse.

• Tillad sider at vælge deres egne skrifttyper, i stedet for mine valg: Som standard bruger Firefox den skrifttype, som er angivet af webstedet. Fjerner du fluebenet her, tvinges alle websteder i stedet til at bruge dine valg for skrifttyper.
  • TegnkodningTegnkodning for indhold: Den her valgte tegnkodning vil blive brugt på websteder, som ikke selv har angivet en tegnkodning.

Dialogboksen Farver

Tekst og baggrund: Her kan du angive standard tekst- og baggrundsfarve, som bruges på websteder, der ikke selv har angivet farver. Klik på farveeksemplerne for at vælge farver.

• Anvend systemfarver Sæt flueben her for at bruge de farver, som dit styresystem angiver, i stedet for de ovenfor valgte farver.
  • Linkfarver: Her kan du ændre standardfarverne for links. Klik på farveeksemplerne for at vælge farver.
  • Understreg links: Som standard er links understreget på websider. Fjern fluebenet for at deaktivere understregningen. Bemærk, at mange websteder angiver deres egne stilregler. Indstillingerne her har ingen effekt på disse websteder.
  • Tillad sider at vælge deres egne farver i stedet for mine valg ovenfor: Som standard bruger Firefox de farver, som er angivet af webstedet. Fjerner du fluebenet her, vil du tvinge alle websider til at bruge de farver, du har valgt.

Sprog

Nogle websider er tilgængelig i mere end ét sprog. Klik på knappen Vælg… for at vælge dit eller dine foretrukne sprog.

Dialogboksen Sprog: For at tilføje et sprog, klik på rullemenuen Vælg det sprog du ønsker at tilføje…, vælg det ønskede sprog, og klik på knappen Tilføj. Fjern et sprog ved at markere det i listen over aktive sprog, og klik så på knappen Fjern. Du kan ændre rækkefølgen af sprog ved at markere et sprog og så bruge knapperne Flyt op og Flyt ned for at placere dit foretrukne sprog øverst. Hvis webstedet ikke tilbyder det første sprog på listen, benyttes det næste eller det næste igen.

Del denne artikel: http://mzl.la/1xKrBZz