Hvordan påvirkes min sikkerhed af indhold, som ikke er sikkert? | Sådan gør du

Hvordan påvirkes min sikkerhed af indhold, som ikke er sikkert?

Firefox beskytter dig ved at blokere potentielt skadeligt og usikkert indhold på websider med blandet indhold. Blandet indhold er, når websider benytter kryptering for at beskytte kommunikationen, men hvor nogle elementer overføres uden kryptering. Denne artikel hjælper dig med at se, om Firefox har blokeret usikkert indhold.

Hvad er blandet indhold og hvad er risikoen?

HTTP er en metode til at sende information fra et websted til din browser. HTTP har ikke indbygget sikkerhed, så andre kan "lytte med" og foretage "man in the middle"-angreb. De fleste websider sendes over HTTP, fordi de ikke sender følsomme informationer frem og tilbage, og derfor ikke har behov for at være sikret.

Når du derimod besøger en webside, som sendes over HTTPS, som fx din bank, vil du se en grøn hængelås Fx57GreenPadlock grå hængelås Fx70GreyPadlock i adresselinjen. (Læs artiklen Sådan ser du, om forbindelsen til et websted er sikker for detaljer). Det betyder, at din forbindelse er bekræftet og krypteret, og den er dermed sikret mod aflytning og "man in the middle"-angreb.

Men, hvis HTTPS-websiden indeholder HTTP-indhold, så kan HTTP-delen blive læst og ændret af angribere, også selvom websidens hoveddel er overført over HTTPS! Når en HTTPS-webside har HTTP-indhold, kalder vi det for "blandet" indhold. Websiden er kun delvist krypteret, og selvom forbindelsen ser ud til at være sikker, så er den det ikke. For mere information om blandet indhold (aktivt og passivt), læs dette blogindlæg.

Hvad er risikoen ved blandet indhold? En angriber kan erstatte HTTP-indhold på den besøgte webside, så han kan stjæle dine oplysninger, overtage dine konti, få adgang til dine følsomme data, eller forsøge at installere malware på din computer.

Hvordan kan jeg se, om en webside har blandet indhold?

Der er to typer af blandet indhold: blandet passivt indhold og blandet aktivt indhold. Forskellen ligger i trusselsniveauet. Ikonet med hængelåsen i adressefeltet viser, om en webside har blandet indhold.

FF70 Gray Padlock Fx69GreenPadlockWithShield

Bemærk: Et blåt skjold-ikon shield detected 70 skjold-ikon Address bar shield i adressefeltet betyder, at nogle sporings-mekanismer bliver blokeret. Du kan klikke på skjold-ikonet, hvis du vil se, hvad der blokeres. Læs artiklen Blokering af indholdUdvidet beskyttelse mod sporing for mere information.

Intet blandet indhold: sikker

• Gray padlock - Firefox 70 green lock 42 : Når en grågrøn hængelås vises i adressefeltet, er du på en krypteret webside uden blandet indhold. Klik på ikonet med den grågrønne hængelås for at se, om Firefox har blokeret dele af websiden, der ikke er sikker. For mere information, læs afsnittet Blandet indhold som ikke er blokeret nedenunder.

Blandet indhold, der ikke er blokeret: ikke sikker

• unblocked mixed content 42 : Når en hængelås med en rød overstregning vises i adressefeltet, betyder det, at websiden indeholder blandet aktivt indhold, som ikke blokeres af Firefox. Kommunikationen med websiden er åben for aflytning og angreb fra uvedkommende. Du vil ikke se dette ikon, medmindre du har tilladt visning af blokeret indhold, fx ved at følge vejledningen i næste afsnit.
  • orange triangle grey lock 42 : Når en grå hængelås med en gul trekant vises i adressefeltet, betyder det, at Firefox ikke blokerer for usikkert passivt indhold, såsom billeder. Firefox blokerer som standard ikke blandet passivt indhold; du vil blot blive advaret om, at forbindelsen ikke er sikker. Uvedkommende har mulighed for at manipulere med websiden, fx ved at udskifte indhold på den, men de burde ikke være i stand til at stjæle personlige data fra websiden.

For mere information om blandet aktivt og passivt indhold, læs denne artikel på this Mozilla Developer Network.

Blandet indhold som ikke er blokeret

Det frarådes at fjerne blokeringen af usikkert indhold, men det kan gøres om nødvendigt:

1. Klik på hængelåsikonet i adressefeltet.
  2. Klik på pilen i kontrolcentret:
    FF70 Mixed Content Fx63MixedContent
  3. Klik på knappen Deaktiver beskyttelse indtil videre.
    FF70 Disable Protection Fx63MixedContent-DisableProtection

Du kan slå beskyttelsen til igen ved at følge ovennævnte trin og så i klikke på knappen Aktiver beskyttelse.

Advarsel: Fjerner du blokeringen af usikkert indhold, kan du blive udsat for angreb.
Udviklere: Hvis dit websted udløser sikkerhedsfejl på grund af usikkert indhold, så læs denne MDN-artikel: Sådan gør du et websted med blandet indhold sikkert.