Find og håndter hentede filer

Panelet Filhentninger og vinduet Arkiv holder styr på de filer, du henter i Firefox. Denne artikel forklarer, hvordan du får adgang til og håndterer dine filhentninger i Firefox, og hvordan du ændrer indstillinger for filhentninger.

Hvordan får jeg adgang til mine filhentninger?

Du kan let få adgang til filhentninger fra din nuværende session ved at klikke på knappen Filhentning Fx91DownloadsButton i værktøjslinjen.

• Pilen er blå Fx91DownloadsButton-blue, hvis der er hentede filer, som du ikke endnu ikke har set.
  • Mens filerne hentes, bliver knappen Filhentninger til et ikon Fx91DownloadProgress, som gradvist udfyldes med farve for at vise fremgangen af filhentningen. Du kan klikke på filhentningen, inden filen er færdighentet; Firefox vil straks åbne filen, når den er tilgængelig.

Klik på knappen Filhentninger for at åbne panelet Filhentninger.

Fx91DownloadsPanelFx99DownloadsPanel-mac

Panelet Filhentninger viser dig de fem seneste hentede filer, deres størrelse og filhentningsstatus. Du kan når som helst se alle dine filhentninger i vinduet Arkiv. Du kan åbne vinduet Arkiv ved at klikke på Vis alle filhentninger nederst i panelet Filhentninger.

HøjreklikHold tasten Ctrl nede mens du klikker på knappen Filhentninger for at se genvejsmenuen med flere muligheder. Du kan fx skjule knappen Filhentninger, når der ikke er hentet filer i den nuværende session eller du kan få vist panelet Filhentninger, når hentning af en fil starter.

Fx101DownloadsButtonContextMenuFx102DownloadsButtonContextMenu
Bemærk: Knappen Filhentninger vises ikke på værktøjslinjen som standard, når du ikke har hentet filer i den nuværende session. Du kan bruge menuknappen Billedet "Fx89MenuButton" findes ikke. på værktøjslinjen til at se en liste med dine tidligere filhentninger (se nedenunder).

Se filhentningshistorik

Vinduet Arkiv viser information om alle dine hentede filer, med mindre du har ryddet dem fra din historik. Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Filhentning i menuen. Vinduet Arkiv, indeholdende en liste med dine hentede filer, åbnes.

Fx99Library-DownloadsFx99LibraryDownloads-mac

Hvordan håndterer jeg mine hentede filer?

Du kan til enhver tid se filhentninger. Klik på knappen Filhentninger Fx91DownloadsButton for at åbne panelet Filhentninger. Panelet viser dig op til fem af de seneste hentede filer, deres størrelse og deres filhentningsstatus. Alternativt kan du klikke på menuknappen Billedet "Fx89MenuButton" findes ikke., og så klikke på Filhentninger for at se dine filhentninger i vinduet Arkiv. Dér kan du se en liste over dine tidligere filhentninger, filernes størrelse, deres kilde og hvornår de blev hentet.

Du kan håndtere dine filer direkte i panelet Filhentninger eller i vinduet Arkiv. Der vises valgmuligheder til højre for hvert filnavn, afhængig af hvilket stadie filhentningen er i.

• Pause: Du kan pause en fil, som er ved at blive hentet. HøjreklikHold tasten Ctrl nede mens du klikker på filen og vælg Pause. (HøjreklikHold tasten Ctrl nede mens du klikker på filen og vælg Genoptag, når du ønsker at fortsætte filhentningen.)
  • Annuller fx icon cancel download: Hvis du vil annullere en filhentning, så klik på knappen til højre for filnavnet. Filhentningen annulleres, og ikonet ændres til et genindlæsningsikon. Klik på knappen igen for at genstarte filhentningen.
  • Åbn filen: Når filhentningen er færdig, kan du åbne filen ved at klikke på den i oversigten.
  • Åbn hentningsmappeVis i mappe Fx91DownloadsPanel-OpenFolderIcon: Når filen er hentet, vil ikonet på knappen til højre blive ændret til en mappe. Klik på mappeikonet for at åbne den mappe, som filen er blevet gemt i. Du kan læse, hvordan du vælger destinationsmappe i artiklen Opstart, startside og indstillinger af filhentning.Vis i Finder fx icon Open the file's folder Mac: Når filen er hentet, vil ikonet på knappen til højre blive ændret til et forstørrelsesglas. Klik på forstørrelsesglasset for at åbne filen i Finder. Du kan læse, hvordan du vælger destinationsmappe Vælg destinationsmappe nedenunder.
  • Gå til siden, filen blev hentet fra: HøjreklikHold tasten Ctrl nede mens du klikker på filen i oversigten, og vælg Gå til siden, filen blev hentet fra for at besøge websiden, som filen blev hentet fra.
  • Fjern en filhentning fra oversigten: HøjreklikHold tasten Ctrl nede mens du klikker på filen i oversigten, og vælg Fjern fra historik fra genvejsmenuen, hvis du vil fjerne en filhentning fra oversigten. Dette vil fjerne filhentningen fra oversigten, men selve filen slettes ikke.
  • Prøv igen fx icon retry download 16x16: Hvis hele filen af en eller anden grund ikke blev hentet, kan du hente filen på ny ved at klikke på genindlæsningsknappen til højre for filnavnet.
  • Ryd filhentninger: Klik på knappen Ryd filhentninger øverst i vinduet Arkiv for at rydde hele historikken over hentede filer. Dette vil ikke slette de hentede filer.
  • Slet en hentet fil: HøjreklikHold tasten Ctrl nede mens du klikker på filen og vælg Slet, hvis du vil slette en hentet fil, du ikke vil beholde. Dette vil slette filen fra din computer.

Sæt Firefox til altid at åbne lignende filer

Du kan indstille Firefox til automatisk at åbne lignende filer. HøjreklikHold tasten Ctrl nede mens du klikker på en filhentning i panelet Filhentninger og vælg Åbn altid lignende filer fra genvejsmenuen. Dette vil tilføje et punkt for den filtype til afsnittet Programmer under Generelt i Firefox' indstillinger, hvor du kan konfigurere, hvordan Firefox håndterer den type filer. Hvis du vil vide mere, så læs artiklen Bestem, hvad Firefox skal gøre, når du klikker på eller henter en fil.

Vælg destinationsmappe

Hentede filer gemmes i mappen, der er angivet i Firefox' indstillinger. Sådan vælger du en anden mappe:

1. Klik på menuen Firefox i menulinjen øverst i vinduet, og klik så på Indstillinger.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Indstillinger.
  2. Klik på Generelt, og find afsnittet Filhentninger under Filer og programmer.
    Fx91ChangeDownloadLocationFx101ChangeDownloadLocation-win
  3. Klik på knappen Gennemse… Vælg… ud for Gem filer i.
  4. Vælg den mappe, du vil bruge.

Skift filhentningshandlinger for filtyper

Du kan ændre, hvilke handling Firefox skal udføre for forskellige filtyper, mens du henter filer ned på din computer, som fx at åbne filen med et bestemt program eller spørge dig, hvad den skal gøre med den type fil.

1. Klik på menuen Firefox i menulinjen øverst i vinduet, og klik så på Indstillinger.Klik på menuknappen Fx89menuButton, og klik så på Indstillinger.
  2. Klik på Generelt, og find afsnittet Programmer.
  3. Klik på den filtype, du vil ændre, og klik på pilen under kolonnen Handling.
  4. Vælg den handling i rullemenuen, du vil bruge.

For mere information, læs artiklen Bestem, hvad Firefox skal gøre, når du klikker på eller henter en fil.

Beskyttelse af hentning af filer

Inden Firefox henter en fil, vil programmet prøve at beskytte dig mod potentielt ondsindede eller usikre filhentninger, og vil blokere filhentninger via usikre forbindelser. Hvis du vil vide mere, så læs blog-indlæggene Firefox 93 protects against Insecure Downloads, Enhancing Download Protection in Firefox og Improving Malware Detection in Firefox. Hvis der er mistanke om noget, starter hentningen af filen ikke, men derimod vises en advarsel i filhentningspanelet:

Fx91UnsafeDownloads

Potentielt ondsindede filhentninger opdages ved hjælp af Googles Safe Browsing Service. Filnavnet vises sammen med denne advarsel:

• Filen indeholder virus eller malware.

Du beskyttes desuden mod potentielt uønskede filer (forklaret i Google Policy), som kan foretage uventede ændringer på din computer. Usædvanlige filtyper bremses også; det er ikke nødvendigvis ondsindede eller uønskede filer, men filer som man normalt ikke henter på nettet. Filnavnet vises sammen med en af disse advarsler:

• Filen kan muligvis skade din computer.
  • Filen er muligvis ikke sikker at åbne.

Beskyttelse af hentning af filer er aktiveret som standard i Firefox. Læs artiklen Sådan virker den indbyggede phishing- og malware-beskyttelse for mere information.

Hvordan håndterer jeg usikre filhentninger?

Når du se en ondsindet fil eller andre typer af potentielt usikre filer i panelet Filhentninger, så klik på pilen, der peger til højre, og vælg hvad du vil gøre med filen. Du vil få vist mere information om den usikre filtype og få mulighed for at tillade hentningen af filen eller fjerne den:

SafeDownload93Fx98UnsafeDLdetails

Tip: Genvejsmenuen i panelet Filhentninger giver yderligere muligheder for at håndtere potentielt skadelige og ondsindede filer, der endnu ikke er hentet:

Fx91UnsafeDLcontextmenuFx98UnsafeDLcontextmenu

For eksempel: HøjreklikHold tasten Ctrl nede mens du klikker på en af de potentielt usikre filhentninger, der endnu ikke er hentet, og vælg Tillad filhentning for at gemme filen på din computer.