Avancerede indstillinger for tilgængelighed, surfing, datadeling, netværk, opdateringer og certifikater

Denne artikel gennemgår de forskellige muligheder under Avanceret i indstillingerne. Det er indstillinger, som ikke benyttes så ofte, såsom proxy-indstillinger, eller diverse avancerede indstillinger som kun benyttes af få brugere.

Fanebladet Generelt

Options - Advanced - Win1 23 Adv Gen Mac Fx23 Adv Gen Linux Fx23

Fx34Win7-AdvancedGeneral Fx34MacAdvancedPanel-GeneralTab Fx34LinAdvancedGeneral

Fx38AdvancedPanel-General

Tilgængelighed

• Brug altid markør og tastatur til at navigere på sider: Med denne indstilling aktiveret vil Firefox vise en flytbar markør på websiderne, så du kan markere tekst med tastaturet. Denne tilstand er kendt som Caret Browsing og du kan aktivere og deaktivere markøren ved at trykke på tasten F7.
  • Begynd søgning mens du taster: Med denne indstilling aktiveret vil Firefox foretage en dynamisk søgning på den aktuelle webside, mens du taster. Søgebjælken nederst i vinduet vil automatisk blive åbnet med oplysninger om det fundne.
  • Advar mig når sider forsøger at viderestille eller genindlæse siden: Med denne indstilling aktiveret vil Firefox forhindre websider i at sende dig videre til en anden webside, ligesom websiden forhindres i at genindlæse sig selv automatisk.

Browsing

• Anvend autoscrolling: Autoscrolling er en praktisk funktion, der giver dig mulighed for at rulle på en side ved at klikke på den midterste museknap/rullehjulet og så flytte musemarkøren op eller ned for at få siden til at rulle automatisk. Nogle brugere synes, denne funktion er irriterende, så du har her muligheden for at deaktivere funktionen.
  • Anvend blød scrolling: Blød scrolling kan være meget praktisk, hvis du ofte læser meget lange websider. Normalt vil et tryk på tasten Page Down springe en side ned. Med blød scrolling rulles siden i stedet, så øjnene bedre kan følge med og fortsætte læsningen.
  • Brug hardwareacceleration hvor muligt: Firefox kan bruge din computers grafikprocessor til at vise animationer og video på nogle sider. Det vil gøre Firefox hurtigere, fordi din grafikprocessor er meget bedre til at vise den slags indhold end computerens almindelige processor (CPU). Firefox aktiverer som standard funktionen, hvis den understøttes af din grafikprocessorer. Læs mere om hardwareacceleration.
    Hvis du ændrer denne indstilling, skal Firefox genstartes, før ændringen træder i kraft.
    Sådan genstarter du Firefox:
    1. Klik på knappen Firefox øverst i Firefox-vinduet og klik så på AfslutKlik på menuen Filer øverst i Firefox-vinduet og klik så på AfslutKlik på menuen Firefox i menulinjen og klik så på Afslut FirefoxKlik på menuen Filer øverst i Firefox-vinduet og klik så på Afslut

Klik på menuknappen New Fx Menu og klik så på AfslutAfslut Close 29

2. Start Firefox som du plejer.
  • Kontroller min stavning mens jeg taster: Med denne indstilling aktiveret vil Firefox dynamisk kontrollere din stavning og komme med forslag, når du indtaster i tekstfelter. Bemærk, du skal muligvis hente en ordbog, hvis din Firefox ikke allerede har en installeret, eller hvis du vil benytte ordbøger på andre sprog end den medfølgende. Sådan installerer du en ordbog: HøjreklikTryk på tasten Ctrl og klik så i et tekstfelt, klik på menupunktet Sprog, og klik så på Tilføj ordbøger..., du får åbnet en webside, hvorfra du kan hente ordbøger til over 100 forskellige sprog og dialekter.

Standardopsætning

• Undersøg altid om Firefox er standardbrowseren når den startes : Med denne indstilling aktiveret vil Firefox ved hver opstart kontrollere, om den er valgt som din standardbrowser. Dette vil sikre, at Firefox bruges, når andre programmer vil åbne en webside, fx hvis du klikker på et link i et mailprogram.
    • Hvis Firefox ikke er din standardbrowser, kan du klikke på knappen Gør Firefox til din standardbrowser.

Fanebladet Datadeling

Data Choices Fx 23 Win7 Adv Data Mac Fx23 Adv Data Linux Fx23

Telemetry

Firefox sundhedsrapport

• Aktiver Firefox sundhedsrapport: Med denne indstilling aktiveret vil du få adgang til information om din browsers ydelse og stabilitet over tid. Mozilla bruger oplysningerne til at give dig relevante sammenligninger og tips. De indsamlede data bruges desuden til at forbedre Firefox. Læs mere i artiklen Firefox sundhedsrapport - forstå din browserydelse.

Fejlrapportering

• Aktiver fejlrapportering: Med denne indstilling aktiveret vil Firefox åbne Mozillas fejlrapportør, hvis programmet går ned. Du vil så få mulighed for at rapportere nedbruddet til Mozilla, der kan bruge rapporten til at forbedre Firefox. Fejlrapportering er som standard aktiveret.

Fx38AdvancedPanel-DataChoices

• Aktiver Firefox sundhedsrapport: Med denne indstilling aktiveret vil du få adgang til information om din browsers ydelse og stabilitet over tid. Mozilla bruger oplysningerne til at give dig relevante sammenligninger og tips. De indsamlede data bruges desuden til at forbedre Firefox. Læs mere i artiklen Firefox sundhedsrapport - forstå din browserydelse.
  • Aktiver fejlrapportering: Med denne indstilling aktiveret vil Firefox åbne Mozillas fejlrapportør, hvis programmet går ned. Du vil så få mulighed for at rapportere nedbruddet til Mozilla, der kan bruge rapporten til at forbedre Firefox. Fejlrapportering er som standard aktiveret.

Fanebladet Netværk

Adv Network Win7 23 Adv Net Mac Fx23 Adv Net Linux Fx23

Fx38AdvancedPanel-Network

Forbindelse

Din arbejdsplads, skole eller internetudbyder kan kræve, at du benytter en proxy. En proxy virker som et mellemled mellem din computer og internettet. En proxy bruges typisk til at forbedre ydelsen på netforbindelsen, fx ved at hente indhold fra en cache i stedet for at skulle hente det fra internettet, den kan filtrere forespørgsler, og den kan bruges til at forbedre sikkerheden ved at skjule din computer. En proxy er typisk en del af firewallen i en virksomhed.

Dialogboksen Forbindelsesindstillinger

Klikker du på knappen Indstillinger..., åbnes dialogboksen Forbindelsesindstillinger.

• Ingen proxy: Vælg dette, hvis du ikke ønsker at bruge en proxy.
  • Auto-detekter proxy-indstillinger for dette netværk: Vælg dette, hvis Firefox automatisk skal finde de rette proxy-indstillinger for dit netværk.
  • Brug systemets proxy-indstillinger: Vælg dette, hvis du vil bruge dit styresystems proxy-indstillinger.
    • Dette er valgt som standard.
  • Manuel proxy-konfiguration: Vælg dette, hvis du har en liste med en eller flere proxy-servere, som du vil/skal bruge. Bed din systemadministrator om de nødvendige oplysninger: Til hver protokol skal du bruge et værtsnavn og et portnummer.
    • Hvis det samme proxy-navn og portnummer skal bruges til alle protokoller, så sæt mærke ud for Brug denne proxy-server for alle protokoller.
    • Ingen Proxy for: Liste med værtsnavne eller IP-adresser, som der ikke skal bruges proxy til.
  • Automatisk proxy-konfigurations-URL: Vælg dette, hvis du har en adresse til en proxy-konfiguration (i form af en URL til en pac-fil). Indtast URL'en i skrivefeltet.
    • Genindlæs: Klik på knappen Genindlæs for at få nulstillet dine ændringer på siden og få genindlæst den aktuelle proxy-konfiguration i felterne.
  • OK: Klik på knappen OK for at gemme og benytte dine ændringer.

Cache af webindhold

Sider du ser opbevares normalt i en speciel cache-mappe, så de hurtigere kan vises, næste gang du besøger dem. Her kan du angive den mængde diskplads cachen kan bruge. Du kan også rydde cachen.

• Ryd nu: Rydder cachens indhold og frigør den diskplads, der bruges af cachen.
  • Deaktiver automatisk cache-håndtering: Hvis du sætter mærke her, kan du angive den maksimale størrelse i megabytes, som cachen kan fylde på din computer.

Offline webindhold og brugerdata

• Ryd nu: Rydder de data, som websteder har gemt til brug offline.
  • Fortæl mig når et websted ønsker at lagre data til brug offline: Giver websteder mulighed for at gemme data, som er nødvendige til brug uden en internetforbindelse. Hvis du tidligere har forhindret et websted i at gemme data til brug offline, og du har fortrudt, kan du klikke på knappen Undtagelser…. Vælg det websted du ikke længere vil blokere, og klik på knappen Fjern. Hvis du vil fjerne alle websteder fra listen, klik på knappen Fjern alle websteder.

Fanebladet Opdateringer

Adv Update Win7 23 Adv Update Mac Fx23 Adv Update Linux Fx23

Fx38WinAdvancedPanel-Update Fx38MacLinuxAdvancedPanel-Update

Firefox-opdateringer

• Installer opdateringer automatisk (anbefalet, forbedrer sikkerheden): Med denne indstilling aktiveret vil Firefox automatisk søge efter opdateringer og installere dem.
    • Advar mig, hvis dette vil deaktivere nogle af mine tilføjelser: Med denne indstilling aktiveret vil Firefox advare dig, hvis du har tilføjelser installeret, som ikke vil virke efter en opdatering.
  • Søg efter opdateringer, men lad mig vælge om de skal installeres: Med denne indstilling aktiveret vil Firefox lade dig vælge, om du vil hente og installere en opdatering.
  • Søg aldrig efter opdateringer (frarådes, sikkerhedsrisiko): Med denne indstilling aktiveret vil Firefox aldrig søge efter opdateringer.
    Advarsel: Med denne indstilling vil du ikke få installeret opdateringer, der kan lukke sikkerhedshuller, medmindre du selv finder og installerer dem.
  • Vis opdateringshistorik: Klik på knappen for at få åbnet vinduet Opdateringshistorik, der indeholder oplysninger om installerede opdateringer.
  • Brug en baggrundsservice til at installere opdateringer: Med denne indstilling vil Firefox bruge vedligeholdelsesservicen til at installere opdateringer. Det gør det muligt for Firefox at installere opdateringer, uden at du behøver at skulle give tilladelse via Kontrol af brugerkonti i Windows Vista og nyere.
Bemærk: For at kunne installere opdateringer skal du køre Firefox som administrator eller som den bruger, der oprindeligt installerede Firefox.

Opdater automatisk

• Søgetjenester: Med denne indstilling aktiveret vil Firefox automatisk opdatere dine søgetjenester.
Bemærk: Opdateringsindstillingerne kan mangle i Firefox, hvis opdateringer foretages af pakkehåndteringen i din Linux.

Firefox-opdateringer

• Installer opdateringer automatisk (anbefalet, forbedrer sikkerheden): Med denne indstilling aktiveret vil Firefox automatisk søge efter opdateringer og installere dem.
    • Advar mig, hvis dette vil deaktivere nogle af mine tilføjelser: Med denne indstilling aktiveret vil Firefox advare dig, hvis du har tilføjelser installeret, som ikke vil virke efter en opdatering.
  • Søg efter opdateringer, men lad mig vælge om de skal installeres: Med denne indstilling aktiveret vil Firefox lade dig vælge, om du vil hente og installere en opdatering.
  • Søg aldrig efter opdateringer (frarådes, sikkerhedsrisiko): Med denne indstilling aktiveret vil Firefox aldrig søge efter opdateringer.
    Advarsel: Med denne indstilling vil du ikke få installeret opdateringer, der kan lukke sikkerhedshuller, medmindre du selv finder og installerer dem.
  • Vis opdateringshistorik: Klik på knappen for at få åbnet vinduet Opdateringshistorik, der indeholder oplysninger om installerede opdateringer.
Bemærk: For at kunne installere opdateringer skal du køre Firefox som administrator eller som den bruger, der oprindeligt installerede Firefox.
Bemærk: For at kunne installere opdateringer skal du køre Firefox som administrator (root) eller som den bruger, der oprindeligt installerede Firefox.

Opdater automatisk

• Søgetjenester: Med denne indstilling aktiveret vil Firefox automatisk opdatere dine søgetjenester.

Fanebladet Certifikater

Options - Advanced - Win4 23 Adv Cert Mac Fx23 Adv Cert Linux Fx23

Fx33Advanced-Certificates-Win Fx33Advanced-Certificates-Lin

Fx34Advanced-Certificates-Win Fx34Advanced-Certificates-Lin Fx34MacPrefAdv-Cert

Fx38AdvancedPanel-Certificates

Certifikater bruges til kryptering og dekryptering af data, der sendes mellem din computer og et websted.

• Når en server forespørger mit personlige certifikat: Nogle servere vil bede dig identificere dig selv ved hjælp af et personligt certifikat. I så fald vil Firefox frembringe et certifikat for dig. Når du besøger webstedet fremover, vil Firefox bede dig vælge hvilket certifikat du vil bruge. Hvis du vil have Firefox til at vælge et certifikat for dig, så vælg indstillingen Vælg et automatisk.
    Bemærk: Et personligt certifikat kan indeholde personlige oplysninger, som fx navn eller adresse. Det kan derfor skade dit privatliv, hvis du vælger indstillingen Vælg et automatisk. Hvis du gør, vil du ikke blive gjort opmærksom på det, når et websted beder om dit personlige certifikat, og du kan miste muligheden for at kontrollere, hvem der har adgang til dine personlige oplysninger.
  • Send forespørgsel til OCSP responder-servere for at bekræfte certifikaters aktuelle gyldighed: Firefox kan bede en OCSP (Online Certificate Status Protocol)-server om at bekræfte, at et certifikat stadig er gyldigt. Som standard undersøger Firefox et certifikat, hvis certifikatet angiver en OCSP-server. Det vil sandsynligt kun være nødvendigt at ændre dem, hvis dit internetmiljø kræver det.
  • Vis certifikater: Klik på knappen for at få åbnet vinduet Certifikatadministration. Her kan du se dine certifikater, importere nye certifikater, lave sikkerhedskopier af certifikater og slette certifikater.
  • Verifikation: Firefox kan bede en OCSP (Online Certificate Status Protocol)-server om at bekræfte, at et certifikat stadig er gyldigt. Som standard undersøger Firefox et certifikat, hvis certifikatet angiver en OCSP-server. Alternativt kan du vælge en OCSP-server, i hvilken alle certifikater skal valideres. Klik på knappen Verifikation for at administrere disse indstillinger. Det vil sandsynligt kun være nødvendigt at ændre dem, hvis dit internetmiljø kræver det.
  • Sikkerhedsmoduler: Klik på knappen for at åbne vinduet Enhedsadministration. Sikkerhedsmoduler kan kryptere og dekryptere forbindelser og opbevare certifikater og adgangskoder. Her kan du vælge et andet sikkerhedsmodul end det, som Firefox tilbyder.

Del denne artikel: http://mzl.la/1ItVNYg