Search Support

Avoid support scams. We will never ask you to call or text a phone number or share personal information. Please report suspicious activity using the “Report Abuse” option.

Learn More

Intermittent problem sending emails

  • 3 cavab
  • 5 have this problem
  • 41 views
  • Last reply by sfhowes

more options

My wife and I both frequently find that emails cannot be sent, with a "server configuration error" message.

We both use Thunderbird 52.2.1 (64-bit) on Lubuntu 16.04, so there are no Windows issues. For some time there have been occasional problems giving rise to this error message, but now it is fairly persistent and sometimes we have to wait for several hours before the message can be sent.

The accounts are on outlook.com, with server name smtp-mail.outlook.com. The server address is the one found automatically from the database when adding the account. Doing nslookup in a terminal window gives

Server: 127.0.1.1 Address: 127.0.1.1#53

Non-authoritative answer: smtp-mail.outlook.com canonical name = smtp.live.com. smtp.live.com canonical name = smtp.glbdns2.microsoft.com. smtp.glbdns2.microsoft.com canonical name = smtp.office365.com. smtp.office365.com canonical name = smtp.outlook.office365.com. smtp.outlook.office365.com canonical name = outlook.office365.com. outlook.office365.com canonical name = outlook.ha.office365.com. outlook.ha.office365.com canonical name = outlook.ms-acdc.office.com. Name: outlook.ms-acdc.office.com Address: 40.101.125.34 ...

where the dots indicate a variable number of similar name/address pairs.

I've tried resetting the outgoing server, and if I do this then I can send messages, but when I close and then reopen Thunderbird the problem will have returned (again intermittently). I've also tried deleting the account from Thunderbird completely, and then recreating it, and then again I can send messages but when Thunderbird is reopened the problem will have returned.

Sometimes I can send messages but my wife can't (both using the same wifi connection). We each have a second account with a different server, and there's no problem sending messages on the second account.

Any help would be appreciated.

Chosen solution

All Replies (3)

more options

Seçilmiş Həll

more options

Looks like that will fix it, thanks, but why?

more options

Gatemarsh said

Looks like that will fix it, thanks, but why?

This came up several months ago, and switching to the new settings fixed the problem for most users. I don't recall there was any warning or explanation from Microsoft of the changes.