Verbeterde bescherming tegen volgen in Firefox voor desktop

Verbeterde bescherming tegen volgen is een verzameling hulpmiddelen van Firefox die uw privacy beschermt tijdens het surfen. Verbeterde bescherming tegen volgen blokkeert veel trackers die u online volgen en informatie verzamelen over uw surfgedrag en interesses zonder dat de websitefunctionaliteit wordt beperkt. Bovendien beschermt deze functie tegen schadelijke scripts, zoals malware die een belasting vormt voor uw accu.

Beveiligingsdashboard

Ga om te zien wat er de afgelopen week op alle websites is geblokkeerd naar uw Beveiligingsdashboard. Klik op het schild Fx89ShieldIcon links van de adresbalk en kies Beveiligingsdashboard of typ about:protections in de adresbalk. Nu wordt een nieuw tabblad geopend met de pagina Beveiligingsdashboard.

Blokkeringen die Verbeterde bescherming tegen volgen toepast

Firefox gebruikt voor de blokkeringen een lijst met bekende trackers, die door Disconnect wordt aangeleverd. In de standaardinstelling blokkeert Firefox de volgende soorten trackers en scripts:

• Sociale-mediatrackers (isoleert ook overige cookies)
  • Cross-site-trackingcookies
  • Fingerprinters
  • Cryptominers
  • Volginhoud: deze trackers zijn verborgen in advertenties, video’s en andere onderdelen die in een webpagina zijn opgenomen. In de modus Standaard wordt volginhoud alleen in privévensters geblokkeerd. Als u deze bescherming aan alle vensters wilt toevoegen, ga dan naar uw privacyinstellingen en kies Streng of Aangepast, zoals verderop wordt uitgelegd.
Noot: Totale cookiebescherming is standaard ingeschakeld tijdens navigatie in de Standaardmodus. Dit beperkt elke cookie tot de website waarvan deze afkomstig is en voorkomt dat cookies u tussen websites kunnen volgen (lees voor meer info Introductie van Totale cookiebescherming in de Standaardmodus). De Strenge modus bevat ook Verbeterde verwijdering van cookies, waardoor gebruikers effectiever cookies van derden kunnen verwijderen.

Lees voor meer info over de trackers en scripts die Firefox blokkeert Het blokkeren van trackers en scripts door Verbeterde bescherming tegen volgen en SmartBlock voor Verbeterde bescherming tegen volgen.

Hoe weet u of Firefox u beschermt

Aan het schildje links in de adresbalk kunt u zien of Firefox trackers en scripts in een website blokkeert.

Shield Address bar
  • Fx91ShieldIcon-Blue Blokkerend: Firefox heeft trackers en schadelijke scripts op een website geblokkeerd. Open het schild om te bekijken wat er is geblokkeerd.
  • Fx89ShieldIcon Actief: Verbeterde bescherming tegen volgen is ingeschakeld op een bepaalde website, maar Firefox heeft geen trackers of scripts geblokkeerd.
  • Fx91shield-ETPoff Inactief: Verbeterde bescherming tegen volgen is uitgeschakeld op een website. Open het schild en verschuif de schakelaar om het weer in te schakelen.

Hoe u kunt ontdekken wat er op een website wordt geblokkeerd

• Klik op het schild om te bekijken wat Firefox heeft geblokkeerd.
    Protections for panel

De informatie is afhankelijk van de website en zal er anders uitzien dan in het voorbeeld.

• Geblokkeerd: Firefox heeft deze trackers en scripts geblokkeerd. Klik op een van de trackers of scripts voor meer informatie.
  • Toegestaan: deze trackers en scripts mogen in de pagina worden geladen. Dit gebeurt omdat sommige websites het laden van trackers en scripts kunnen vereisen om goed te kunnen functioneren. Firefox staat alleen die trackers en scripts toe die nodig zijn om de website te laten werken, maar isoleert ze en blokkeert de rest. Bezoek SmartBlock voor Verbeterde bescherming tegen volgen voor meer informatie.
  • Geen gedetecteerd: Firefox heeft naar deze trackers en scripts gezocht in de website, maar kon ze niet vinden.
  • Kies Beschermingsinstellingen om uw Beschermingsinstellingen te wijzigen.
  • Kies Beveiligingsdashboard voor een persoonlijk overzicht van uw beschermingsacties in de afgelopen week, inclusief hulpmiddelen om controle te krijgen over uw online beveiliging.

Wat moet u doen als een website niet goed werkt

Als het erop lijkt dat een website niet goed werkt, kan het uitschakelen van Verbeterde bescherming tegen volgen mogelijk het probleem oplossen door trackers toe te staan op precies die website. Hierdoor worden de trackers en scripts weer geladen, maar alleen voor deze ene website. Verbeterde bescherming tegen volgen voorkomt nog steeds dat trackers worden gebruikt op andere websites. Om het uit te schakelen:

1. Bezoek de website.
  2. Klik links in de adresbalk op het schildpictogram Fx89ShieldIcon.
  3. Schakel rechts bovenin het paneel de schakelaar van Verbeterde bescherming tegen volgen Fx91ETPbluetoggle uit. De website wordt toegevoegd aan de uitzonderingenlijst van Verbeterde bescherming tegen volgen, waardoor trackers worden toegestaan en de pagina automatisch opnieuw wordt geladen.
    Protection panel

Volg hetzelfde proces om Verbeterde bescherming tegen volgen weer in te schakelen. De website wordt verwijderd uit de uitzonderingenlijst en de pagina wordt automatisch opnieuw geladen.

Sommige websites werken niet goed als Verbeterde bescherming tegen volgen is ingesteld op Streng. De oorzaak is dat een of meer trackers in een speciaal onderdeel van de pagina zijn verstopt. Bijvoorbeeld: een website wil een externe video of een sociaal-mediabericht tonen waarin trackers zitten. Om die trackers te blokkeren, moet Firefox de video of dat bericht volledig blokkeren. De volgende onderdelen van een pagina bevatten vaak verborgen trackers:
  • Aanmeldvelden
  • Formulieren
  • Betaalfuncties
  • Reacties van bezoekers
  • Video’s

Een niet-werkende website melden

Als een niet-werkende website weer goed werkt nadat u Verbeterde bescherming tegen volgen hebt uitgeschakeld, kunt u op het schildpictogram Fx91shield-ETPoff klikken en Rapport verzenden selecteren. Dit toont het paneel Niet-werkende website melden.

Fx98ETP-ReportBrokenSite

De knop Rapport verzenden verstuurt websitegerelateerde gegevens naar Mozilla, zodat toekomstige Firefox-versies die website correct kunnen laden met Verbeterde bescherming tegen volgen ingeschakeld voor iedereen. Door het optionele veld Beschrijf het probleem in te vullen helpt u ons het probleem sneller op te lossen.

Als het uitschakelen van Verbeterde bescherming tegen volgen problemen met een niet-werkende website oplost, overweeg dan een Niet-werkende website te melden bij het Webcompat-team. Om dit te doen:

1. Open het paneel Niet-werkende website melden. Kies uit:
    • Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet.Fx89menuButton om het menupaneel te openen. Selecteer vervolgens Niet-werkende website melden.
    • Klik als alternatief op het schildpictogram Fx89ShieldIcon links in de adresbalk en selecteer Niet-werkende website melden.
  2. Het URL-veld wordt getoond met de URL van het huidige tabblad, deze kunt u desgewenst wijzigen.
  3. Kies een optie uit het vervolgkeuzemenu Wat werkt niet.
  4. Voeg, optioneel, een korte beschrijving van het probleem toe.
    Fx123-Report broken site panel
  5. Klik op Verzenden om uw melding in te sturen.
  6. Een succesbericht bevestigt uw inzending. Klik op af te ronden op OK.
    Fx123-Report broken site panel Success message Okay
  • Het rapportagehulpmiddel werkt niet in een nieuw tabblad of een about:-pagina van Firefox.
  • Voor gebruikers van Nightly en Beta: u kunt een gedetailleerd rapport versturen met de koppeling Meer informatie verzenden, die u onderaan het paneel Niet-werkende website melden kunt vinden.

Zie voor meer informatie Hoe meld ik een niet-werkende website in Firefox voor desktop?.

Instellingen van Verbeterde bescherming tegen volgen aanpassen

Als u Firefox downloadt, staan alle beschermingen aan die zijn opgenomen in de Standaard Verbeterde bescherming tegen volgen.

Als u de instellingen van Verbeterde bescherming tegen volgen wilt bekijken of wijzigen voor alle websites, klik dan op het schildje Fx89ShieldIcon links in de adresbalk. Klik daarna op Beschermingsinstellingen. Hierna wordt een nieuw tabblad geopend met het paneel OptiesVoorkeurenInstellingen Verbeterde bescherming tegen volgen.

Fx108settings-ETP
Tip: u kunt deze instellingen ook oproepen vanuit het Firefox-menu:
Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen. Kies vervolgens Privacy & Beveiliging.

Standaard Verbeterde bescherming tegen volgen

Standaard blokkeert Firefox de volgende trackers en scripts op alle websites:

• Sociale-mediatrackers
  • Cross-site-trackingcookies (andere cookies van derden worden geïsoleerd)
  • Volginhoud: alléén in Privénavigatie.
  • Cryptominers
  • Fingerprinters

Strenge Verbeterde bescherming tegen volgen

Als u een zwaardere privacy-instelling wenst, selecteer dan de optie Streng voor de Verbeterde bescherming tegen volgen. Firefox past dan de volgende blokkeringen toe:

• Sociale-mediatrackers
  • Cross-site-cookies
  • Volginhoud in alle vensters.
  • Cryptominers
  • Fingerprinters

1. Klik op het schildje Fx89ShieldIcon links in de adresbalk van een willekeurige webpagina.
  2. Klik op Beschermingsinstellingen.
    Firefox opent het paneel OptiesVoorkeurenInstellingen Privacy & Beveiliging.
  3. Ga naar Verbeterde bescherming tegen volgen en selecteer de optie Streng.
  4. Klik op de knop Alle tabbladen vernieuwen om uw nieuwe privacy-instellingen door te voeren.

Aangepaste Verbeterde bescherming tegen volgen

Wilt u sommige soorten trackers en scripts blokkeren en de rest niet? Selecteer dan de optie Aangepast voor Verbeterde bescherming tegen volgen.

1. Klik op het schildje Fx89ShieldIcon links in de adresbalk van een willekeurige webpagina.
  2. Klik op Beschermingsinstellingen.
    Firefox opent het paneel OptiesVoorkeurenInstellingen Privacy & Beveiliging.
  3. Ga naar Verbeterde bescherming tegen volgen en selecteer de optie Aangepast.
  4. Geef met de vinkjes aan welke trackers en scripts geblokkeerd moeten worden.
  5. Klik op de knop Alle tabbladen vernieuwen om uw nieuwe privacy-instellingen door te voeren.

U zou alle beschermingen in Aangepast kunnen uitschakelen, door alle vinkjes te verwijderen. Hierdoor worden alle trackers en scripts geladen.

Zonder websitetracking kopiëren

Vanaf Firefox versie 120 is de functie Zonder websitetracking kopiëren automatisch ingeschakeld, om gebruikers te beschermen tegen URL-gebaseerd volgen door volgparameters uit elke gekopieerde URL te verwijderen.

Kopiëren vanuit de adresbalk

Om URL’s vanuit de adresbalk te kopiëren, waarbij alle eventuele volgparameters worden verwijderd, doet u het volgende:

1. Klik met uw rechtermuisknop op de URL die u wilt kopiëren en selecteer Zonder websitetracking kopiëren.
  2. Plak de opgeschoonde URL vanaf het Klembord.
    Copy without site tracking (address bar)

Kopiëren vanuit koppelingen op pagina’s

Om URL’s vanuit koppelingen op pagina’s te kopiëren, waarbij alle eventuele volgparameters worden verwijderd, doet u het volgende:

1. Klik met uw rechtermuisknop op de URL die u wilt kopiëren en selecteer Zonder websitetracking kopiëren.
  2. Plak de opgeschoonde URL vanaf het Klembord.
    Copy without site tracking (in-page)