Server niet gevonden - Verbindingsproblemen onderzoeken en oplossen

(Doorgestuurd vanaf Server niet gevonden)

Als u een probleem ondervindt bij het verbinden met een website, kunt u foutmeldingen als Server niet gevonden zien. Dit artikel beschrijft hoe u problemen kunt oplossen die deze fout veroorzaken.

Een andere browser proberen

Probeer eerst een website te openen in een andere browser (zoals Microsoft EdgeSafariEpiphany of Chromium).

Geen enkele browser kan websites laden

Als noch Firefox noch uw andere browser websites kan laden, ligt uw probleem niet aan Firefox, dus dient u elders hulp te zoeken. Apple support bevat deze artikelen: Microsoft support bevat deze artikelen:

U dient tevens het volgende te controleren:U dient eerst het volgende te controleren:

• Verzeker u ervan dat uw modem en/of router beide zijn ingeschakeld en geen fouten aangeven.
  • Als u een draadloze verbinding gebruikt, verzeker u er dan van dat u met het juiste toegangspunt bent verbonden.
  • Verzeker u ervan dat uw internetbeveiligingssoftware (waaronder firewalls, antivirusprogramma’s, antispywareprogramma’s en meer) geen verbindingen naar het internet blokkeert. Zie het artikel Firewalls zo configureren dat Firefox toegang heeft tot het internet voor instructies over het configureren van deze programma’s.
  • Als u een proxyserver gebruikt, verzeker u er dan van dat de proxyserver verbinding kan maken met het internet. Zie Verbindingsinstellingen van Firefox hieronder voor instructies over het configureren van proxyinstellingen in Firefox.

Firefox kan geen websites laden, maar andere browsers wel

Als Firefox geen websites kan laden, maar andere browsers wel, volg dan de onderstaande instructies.

Kan geen websites laden na het bijwerken van Firefox

Als u eerder websites kon laden totdat u Firefox bijwerkte, is het waarschijnlijk dat uw internetbeveiligingssoftware (waaronder firewalls, antivirusprogramma’s, antispywareprogramma’s en meer) tegengaat dat Firefox verbinding maakt met het internet. Sommige internetbeveiligingsprogramma’s kunnen toegang tot het internet blokkeren, zelfs wanneer deze zich in de status ‘uitgeschakeld’ bevinden.

Normaal gesproken dient u Firefox van uw lijst met vertrouwde of bekende programma’s te verwijderen en vervolgens weer toe te voegen. Zie het artikel Firewalls voor instructies over het configureren van deze programma’s.

Verbindingsinstellingen van Firefox

Als u verbinding met het internet maakt via een proxyserver die verbindingsproblemen heeft, kunt u geen websites laden. Om uw verbindingsinstellingen in Firefox te controleren:

1. Klik in de menubalk bovenaan het scherm op Firefox en selecteer daarna Voorkeuren of Instellingen, afhankelijk van uw macOS-versie.Klik op de menuknop Fx89menuButton en selecteer Instellingen.
  2. Selecteer het paneel Algemeen.
  3. Scroll omlaag naar Netwerkinstellingen en klik op Instellingen….
  4. Uw proxyinstellingen wijzigen:
    • Als u geen verbinding met het internet maakt via een proxy (of niet weet of u verbinding maakt via een proxy), selecteer dan Geen proxy.
    • Als u verbinding met het internet maakt via een proxy, vergelijk dan de verbindingsinstellingen van Firefox met uw systeeminstellingen. In Microsoft Edge kunt u naar InstellingenSysteem en Prestaties gaan (of ga in Google Chrome naar InstellingenSysteem) en De proxy-instellingen van uw computer Openen selecteren om uw systeeminstellingen te bekijken. De Apple-ondersteuningsartikelen Een proxyserver configureren in Safari op de Mac en Proxy-instellingen wijzigen in het paneel ‘Netwerk’ in Systeemvoorkeuren op de Mac tonen u hoe u uw systeeminstellingen kunt bekijken.
  5. Klik op OK om het venster Verbindingsinstellingen te sluiten.
  6. Sluit de pagina Instellingen. Wijzigingen die u hebt aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

DNS Prefetching

DNS Prefetching is een techniek die Firefox gebruikt om het laden van nieuwe websites te versnellen. Om DNS Prefetching uit te schakelen:

Waarschuwing: het wijzigen van deze geavanceerde instellingen kan de stabiliteit en veiligheid van Firefox beïnvloeden. Dit wordt alleen voor gevorderde gebruikers aanbevolen.

1. Typ about:config in de adresbalk en druk op EnterReturn.
    Er kan een waarschuwingspagina verschijnen. Klik op Het risico aanvaarden en doorgaan om naar de pagina about:config te gaan.
  2. Voer in het veld Zoeken bovenaan de pagina network.dns.disablePrefetch in.
  3. Als de voorkeur nog niet bestaat, selecteer dan Booleanen klik op de knop Toevoegen Fx71aboutconfig-AddButton om de voorkeur aan te maken.
  4. Wijzig de waarde van de voorkeur van false in true door op de knop Wisselen Fx71aboutconfig-ToggleButton te drukken.

IPv6

Firefox ondersteunt standaard IPv6, wat op bepaalde systemen verbindingsproblemen kan veroorzaken. Om IPv6 in Firefox uit te schakelen:

Waarschuwing: het wijzigen van deze geavanceerde instellingen kan de stabiliteit en veiligheid van Firefox beïnvloeden. Dit wordt alleen voor gevorderde gebruikers aanbevolen.

1. Typ about:config in de adresbalk en druk op EnterReturn.
    Er kan een waarschuwingspagina verschijnen. Klik op Het risico aanvaarden en doorgaan om naar de pagina about:config te gaan.
  2. Voer in het veld Zoeken network.dns.disableIPv6 in.
  3. Klik in de lijst van voorkeuren op de knop Wisselen Fx71aboutconfig-ToggleButton naast network.dns.disableIPv6 om de waarde ervan te wijzigen van false in true.

Firefox kan bepaalde websites niet laden

Als u merkt dat Firefox bepaalde websites wel kan laden en andere niet, wis dan eerst uw Firefox-cookies en -buffer:

1. Klik op de menuknop De afbeelding ‘fx57menu’ bestaat niet.Fx89menuButton om het menupaneel te openen.
  2. Klik op Geschiedenis en selecteer Recente geschiedenis wissen…
  3. Selecteer Alles in het vervolgkeuzemenu Te wissen tijdsperiode: .
  4. Selecteer zowel Cookies als Buffer onder het vervolgkeuzemenu. Zorg ervoor dat u geen items selecteert die u wilt behouden.
  5. Klik op OKNu Wissen.

Controleren op malware

Als u de websites die eerder niet in Firefox werkten na het wissen van uw cookies en buffer nog steeds niet kunt laden, dient u uw computer te controleren op malware. Bepaalde typen malware staan bekend om het aanvallen van Firefox en kunnen voorkomen dat het diverse websites laadt:

• Als u een antivirus- of internetbeveiligingsprogramma gebruikt, werk dan de detectiedatabase ervan bij en voer een volledige scan van uw systeem uit.
  • Als u nog steeds problemen ervaart, zie dan Hoe kom ik van malware af?.

Gebaseerd op informatie van Error loading websites (mozillaZine KB)