Veilig blijven op het internet

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Er bestaan allerlei soorten scams, virussen en andere gevaren op het web. Hier volgen enkele eenvoudige stappen die u kunt nemen om uw computer en persoonlijke gegevens te beschermen.

Houd uw software en besturingssysteem up-to-date

Software-updates bevatten verbeteringen tegen kwetsbaarheden die uw computer en persoonlijke gegevens beschermen.

• Werk Firefox bij: klik op de menuknop Fx89menuButton, klik op Help en selecteer Over Firefox.klik in de menubalk op het menu Firefox en selecteer Over Firefox. Zie Firefox bijwerken naar de meest recente versie voor details.
  • Werk Windows bijWerk macOS bijWerk uw systeem bij: zorg ervoor dat u over alle nieuwste beveiligings- en stabiliteitsverbeteringen beschikt. Ga naar het menu Starten, selecteer Alle programma’s en daarna Windows Update.Ga naar het menu Apple en selecteer Software-update….Ga naar het menu Systeem, ga omlaag naar Beheer en selecteer Updatebeheer.

Controleer uw Firefox-instellingen

Firefox bevat vele manieren die u helpen veilig te blijven op het internet:

Volg de aanbevolen procedures om uzelf online te beschermen

Hier zijn enkele handige tips om uzelf te beschermen:

• Maak veilige wachtwoorden aan om uw identiteit veilig te houden.
  • Onthoud dat u beslist welke gegevens u over uzelf openbaar maakt, en wanneer, waarom en naar wie: geef niet te snel persoonlijke gegevens weg; stel uw privacyinstellingen in uw account voor sociale netwerken in; pas op voor websites die een soort beloning of prijs bieden in ruil voor uw contactgegevens of andere persoonlijke details.
  • Download Firefox (en andere software) alleen van legitieme kanalen: hoed u voor oplichtingspraktijken zoals valse Firefox-updates. Download Firefox alleen vanaf de officiële Mozilla-website.
  • Wees bewust van internetbeveiliging: voer nooit een creditcardnummer of andere zeer gevoelige persoonlijke gegevens in zonder eerst zeker te weten dat uw verbinding is beveiligd; kijk uit voor ‘spyware’; gebruik veilige wachtwoorden en bescherm ze met een hoofdwachtwoord.
  • Houd een ‘schoon’ e-mailadres: gebruik een adres onder een pseudoniem of gewoonweg alternatief adres, en gebruik uw hoofdadres of het adres van uw voorkeur alleen voor kleine mailinglijsten voor leden en voor bekende, vertrouwde personen.
  • Geef geen antwoord aan spammers, om welke reden dan ook.
  • Besef dat u op het werk in de gaten gehouden kunt worden: vermijd het verzenden van zeer persoonlijke e-mail naar mailinglijsten, en houd gevoelige bestanden op uw thuiscomputer.
  • Wees bewust van beveiliging van thuiscomputers: zet uw computer uit wanneer u uw internetverbinding niet gebruikt; beveilig uw wifi-netwerk met een sterke versleuteling (WPA of WPA2); gebruik een firewall.
  • Onderzoek privacybeleiden en -zegels: biedt de website offline-contactgegevens? Heeft de website een prominent geplaatst privacybeleid? Zo ja, wat zegt het? Hebt u een reden om het te geloven? Hebt u ooit van dit bedrijf gehoord? Wat is de reputatie ervan? En staan ze achter hun privacyverklaring met een verzegelingsprogramma? Als u een zegel ziet, is dit dan echt? Sommige websites bieden hun bezoekers de mogelijkheid deze zegels te controleren door erop te klikken om de authenticiteit ervan aan te geven.

Meer informatiebronnen